Võim korrumpeerib ehk Erdoğan vs. Guglunk

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Sõrmuste Isanda» filmis kasutusel olnud Gollumi pea.
«Sõrmuste Isanda» filmis kasutusel olnud Gollumi pea. Foto: Hagen Hopkins/Getty Images

Türgi presidendi Recep Tayyip Erdoğani advokaadid on sukeldunud J.R.R. Tolkieni «Sõrmuste Isanda» seikluste keeristesse. Asi on naljast kaugel.

Kuus kuud tagasi jäi oma ametist ilma perearst Bilgin Çiftçi, kelle süüks oli fotode postitamine internetti, mis näisid samastavat Erdoğani Guglungi ehk Gollumiga.

Tohtrit süüdistati riigipea solvamises, kirjutab Bloomberg Business. Nüüd sõltub tema vabadus sellest, milliseks hindab Türgi kohus Guglungi olemuse. Kas ta oli halb? Või oli ta tegelikult siiski hea, aga lihtsalt võimu ja väe läbi korrumpeerunud?

Kohtuasi võiks tunduda veider, kui tegemist ei oleks vaid ühega tuhandest juhtumitest, mis puudutavad presidendi väidetavat solvamist ning võivad päädida kuni viie aastaga vanglas.

«[Gollumi kohtuasi] on vaid jäämäe tipp. Praegu algatatakse Türgis tuhandeid solvamisega seotud kohtuasju, ning sageli väga küsitavatel alustel,» ütles endine Türgi opositsioonipoliitik Aykan Erdemir. «See pole naljaasi.»

Perearsti poolt Facebooki riputatud seeria koosnes kolmest kaksikpildist. Kahel neist olid Erdoğani ja Guglungi näoilmed sarnased, kolmandal järas esimene kanakoiba ja teine kala.

Arstile nõutakse kaheaastast vanglakaristust.

Kohtuasjas on oma sõna sekka öelnud juba ka filmi «Sõrmuste Isand» režissöör Peter Jackson ja näitleja Elijah Wood. Esimene juhtis muuhulgas tähelepanu sellele, et nimetatud piltidel polnud isegi mitte Gollum, vaid tema teine mina Sméagol.

Endale ehitatud 1150-toalisest paleest de facto Türgit valitsev Erdoğan (62) on alates 2014. aastal presidendiks tõusmist avanud solvamiste pärast juba ligi 2000 kohtuasja ehk üle kolme päevas.

Kohtule esitatud 12-leheküljelise ekspertarvamuse alusel oli Gollum sisimas hea, kuid korrumpeerus seoses võlusõrmusega kaasnenud võimu ja väega.

Eksperdid juhivad tähelepanu sellele, et võimuiha võttis vahel võimust teistegi tegelaste üle.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles