Vene majanduspolitsei otsis läbi Ikea Moskva kontori

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ostlejad Ikea Moskva kaupluse ees.
Ostlejad Ikea Moskva kaupluse ees. Foto: Jussi Nukari / Lehtikuva / Scanpix

Vene siseministeeriumi majanduskuritegude võitlemise üksuse töötajad otsisid täna läbi Ikea Venemaa osakonna peakorteri Moskvas Himki tööstuspargis, teatas Ikeat Venemaal esindav advokaat Semjon Ševtšenko Interfaxile.

Ikea Venemaa osakond kinnitas agentuurile seda infot.

«Võtame seda sündmust kui osa kampaaniast maatüki hõivamiseks, millel asub Ikea peakorter Venemaal,» teatas Ševtšenko Interfaxile. «Tänane läbiotsimine ja varasemalt algatatud kriminaalasi Ikea vastu, mille initsiaator on firma KSHP Himki on sõnadetagi selgelt ühe ja sama keti lülid. Sellega said õiguskaitseorganid faktiliselt Ikea vastaste korporatiivsete röövlite rünnakute instrumendiks.»

Põllumajanduskooperatiiv KSHP Himki, mille taga seisab Küproses registreeritud offshore-firma Basama Investments Ltd, püüab Ševtšenko sõnul Ikea peakorteri alust maad enda kätte saada juba aastast 2012. Esimene kriminaalasi lõppes mullu sellega, et õiguskaitseorganid ei tuvastanud kuriteo koosseisu. Nüüd on algatatud uus juurdlus.

Aprilli algul teatas ajaleht Kommersant, et Ikea vastu algatati kriminaalasi seoses 16 hektari suuruse maatüki omandamisega võltsitud dokumendi kasutamise abil. Leningradi maantee äärsele maatükile on praeguseks rajatud Himki tööstuspark.

«Ikea töötab Venemaal juba 20 aastat ning on üks suuremaid Vene majandusse investeerijaid. Me ei kavatse alluda sellisele survele ja šantaažile. Ettevõte osutab uurimisele kõikvõimalikku abi,» teatas Ikea advokaat.

Sarnane läbiotsimine Ikea Vene osakonna peakorteris leidis aset ka 2014. aastal.

Ikeal on Venemaal 14 kaubanduskeskust, kus käib aastas kokku 275 miljonit klienti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles