Finantsinspektsiooni juht: kurjategija armastab offikaid

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Finantsinspektsiooni juhatuse esimees Kilvar Kessler
Finantsinspektsiooni juhatuse esimees Kilvar Kessler Foto: Peeter Langovits

Maksupettused, korruptsioon, rahvusvahelistest sanktsioonidest kõrvalehiilimine ja muu valgekraede kuritegevus kipub «offikaid» eelistama, kirjutab finantsinspektsiooni juht Kilvar Kessler.

«Tavaliselt on «offikas» ettevõte piirkonnast, kus on kõrged privaatsusnõuded, tõkked info edastamiseks sealt välja, kus on eri juhtimisstruktuure võimaldav äriühinguõigus,» kirjeldab finantsinspektsiooni juht Äripäevas avaldatud arvamusartiklis, lisades, et boonusena kaasneb sellega ka soodus maksukeskkond.

Kessler juhib tähelepanu, et rahvusvaheliselt on kokku lepitud rahapesu tõkestamise raamistikus: pangad ja muud sellised finantsvahendajad olgu kaitsevalliks kuritegeliku raha tõrjel. «Pankadele on väljakutseks kontrollide automatiseeritus ning kulude kokkuhoid organisatsiooni korraldamisel,» tõdeb ta.

Teiseks riski allikaks on pankadele «offikatega» seoses on klientide aktiivne nõustamine õigus-, finants- ja maksuküsimustes ning kolmas offshore'idega seonduv – ja kõige raskemini kontrollitav – on Kessleri sõnul mainerisk. «Maineriski realiseerumine võib pangale tähendada üksikute või suure arvu klientide lahkumist ning seeläbi tulubaasi ahenemist,» tähendab ta.

Loe pikemalt Äripäevast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles