Ilutulestikumüüjaid ootavad ees muudatused

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ilutulestik.
Ilutulestik. Foto: Marianne Loorents

Seaduseelnõu muudatusega väheneb kodus hoitava ning müümiseks lubatud pürotehnika hulk, mõnevõrra lihtsustub ka pürotehnika müüjate töö.

EL direktiivi üle võtmiseks saatis majandusminister Kristen Michal kooskõlastusele lõhkematerjaliseaduse eelnõu muudatused, mille tulemusena väheneb keskmise ohtlikkusega (F3 kategooria), kuid jaemüügiks ja tavakasutuseks ohutu ilutulestiku võimsus, teatas majandus- ja kommunikatsiooniministeerium.

«Seaduse eesmärk on ohutuse ja julgeoleku tagamine ning lisaks kaotatakse mittepõhjendatud piirangud müügil,» sõnas Michal. Ta lisas, et ohutuse tagamiseks väheneb kodus lubatud hoitava pürotehnika hulk rohkem kui poole võrra. Jaemüügis lubatud F3 kategooria ilutulestiku pürotehnilise aine hulk väheneb 5000 grammilt 3000-le grammile, samuti väheneb ilutulestiku kaliiber.

Muutumatuks jäävad ilutulestiku kasutamisel avalikus kohas käitumise üldnõuded ja öörahust kinnipidamise nõue. Paugutite jaemüük ja kasutamine jääb samuti keelatuks.

Sarnaselt teistele Euroopa riikidele saab edaspidi F3 kategooria ilutulestikku osta alates 18. eluaastast. Varasem vanusepiir oli 21 eluaastat, kuid eelnõu väljatöötamisel ei osutunud põhjendatuks hoida piirang karmimana.

Lisaks väheneb pürotehnika müügiga tegelevate ettevõtete halduskoormus. «Kuna ilutulestiku müük toimub peamiselt detsembris, siis kaob ettevõtetel kohustus hoida müügikoht lahti vähemalt nelja kuu vältel ja seeläbi suureneb ettevõtjate valikuvabadus. Samuti ei pea enam F3 kategooria ilutulestikku ostes müügitehinguid eraldi registreerima ja pidama arvestusraamatut inimestest, kellele on tooteid müüdud,» kirjeldas Michal.

Eelnõu vastuvõtmise korral jõustub muudetud seadus 2017. aasta 4. juulil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles