Soome tuumareaktor peatatakse vigaste kütusevarraste tõttu

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Olkiluoto tuumajaama 1. reaktor (paremal). Vasakul uus ehitatav reaktor.
Olkiluoto tuumajaama 1. reaktor (paremal). Vasakul uus ehitatav reaktor. Foto: Lehtikuva / Reuters / Scanpix

Soome Olkiluoto tuumajaama esimeses reaktoris avastasid töötajad vigased kütusevardad, mis lekkisid mõnevõrra radioaktiivseid aineid reaktori veesärki, teatas jaama opereeriv Teollisuuden Voima (TVO). Firma teatel keskkonnale ohtu pole, aga reaktori töö peatatakse esmaspäeval nädalaks ajaks.

«Olkiluoto 1. reaktorist on leitud vigaseid kütusevardaid, mistõttu reaktorist eemaldatakse esialgse hinnangu kohaselt kolm kütuseelementi ja asendatakse need uutega,» teatas TVO.

«Elektri tootmine reaktoris katkestatakse vahetustöö ajaks esmaspäeval. Seisak kestab esialgsel hinnangul ligi nädala,» seisab TVO teates. «Vigastatud kütusevarrastest vabanes mõningasel määral radioaktiivseid aineid reaktori vette, kuid sellest ei tulene ohtu keskkonnale.»

«Tuumajaamades avastatakse aeg-ajalt varraste vigastusi. Radioaktiivsete ainete eraldumisel on mõju töötajate kiirgusdoosidele. Hoolsa töö planeerimisega ja ajastamisega hoiame kiirgusdoosid olukorrast hoolimata madalal,» ütles TVO elektritootmise juht Mikko Kosonen pressiteate vahendusel.

Olkiluoto esimese reaktori südamikus on kokku 500 kütuseelementi, millest igaühes sada kütusevarrast.

Olkiluoto 1. reaktori ehitas Rootsi firma Asea-Atom AB (praegu Westinghouse-Atom AB) 1978. aastal. Valmimisel oli reaktori elektriline võimsus 660 megavatti, pärast modifitseerimist kasvas see 880 megavatini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles