Soome tahab keelata laste juuresolekul autos suitsetamise (2)

Maria Joost
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome valitsus tahab keelata suitsetamise autos, kus on alla 15 aastane laps.
Soome valitsus tahab keelata suitsetamise autos, kus on alla 15 aastane laps. Foto: SCANPIX

Soome valitsus tahab esitada täiendava ettepaneku muuta tubakaseadust, mis keelaks suitsetamise autos, kus viibivad lapsed, kes on nooremad kui 15 eluaastat.

Soome valitsus plaanib teha ettepaneku muuta tubakaseadust. Ettepanek sisaldaks keelata suitsetamise autos, kus viibivad lapsed, kes on nooremad kui 15 eluaastat. Suitsetamiskeeld vähendaks laste kokkupuudet tubakasuitsuga ja sellega seotud kahjulikke mõjusid tervisele.

Keeld ei kehtiks eluruume sisaldavatele autodele nagu näiteks autokaravan.

Suitsetamiskeelust kinnipidamist jälgiksid omavalitsused, mis saaksid keelu eiramise korral sellest teada anda munitsipaal-lastehoolekandeasutustesse. Täiendav valitsuse ettepanek on kooskõlas eesmärgiga edendada noorte seas suitsuvaba elustiili. Suitsetamine autodes ei oleks siiski karistatav.

Viimati käsitleti autos suitsetamist 2009. aastal. Tol ajal leidis parlamendi põhiseaduskomisjon, et ettepanek läheb vastu Soome põhiseaduses olevale isikuvabadusele. Pärast seda on mitmed parteid soovinud suitsetamise keelamist autos, kus on lapsed. Teadusuuringutes on leitud, et tubakasuitsuga kokkupuude on kahjulik lapse arteritele ja võib tekitada lapsele südame-ja veresoonkonna haigusi. Samuti muudab tubakasuits lapsed vastuvõtlikumaks hindamisteede haigustele nagu astma ja bronhiit.

Uus tubakaseadus peaks jõustuma selle aasta 20. mail. Soome ja teised Euroopa Liidu riigid rakendavad EL Tubakatoodete direktiivi hiljemalt selleks päevaks.

Praegune tubakaseadus on pärit 1976. aastast ja seda on muudetud kümneid kordi. Tubakaseaduse reformimise eesmärgiks on piirata inimeste otsust alustada suitsetamist ning jääda nikotiinist sõltuvusse. Samuti on eesmärgiks aidata inimestel loobuda tubakatoodetest ning kaitsta mittesuitsetajaid tubakasuitsu eest.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles