Kolm maailma esirikkurit on sihikule võtnud Hispaania kinnisvaraäri (2)

PM Majandus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Carlos Slim Helu
Carlos Slim Helu Foto: SCANPIX

Sarnaselt maailma rikkaimale inimesele Bill Gatesile ning miljardärist investorile George Sorosele otsustas ka rikaste edetabelis neljandat kohta hoidev Mehhiko telekomimagnaat Carlos Slim teha suure panuse Hispaania kinnisvaraäri taastumisele, kirjutab Bloomberg.

Slim, kellele meeldib investeerida kehvasid aegu üle elavates sektorites tegutsevatesse ettevõtetesse, tegi märtsis ülevõtupakkumise Barcelonas peakontorit omavas ehitusfirmale Fomento de Construcciones & Contratas SA (FCC). Slim oli Hispaania ühte suurimasse ehitusettevõttesse järk-järgult raha paigutanud juba viimased kaks aastat, olles ühtlasi selle suurimaks osanikuks. Käesoleva aasta veebruaris eemaldas FCC ka seni kehtinud piirangu, mille kohaselt ei oleks Slim saanud omandada rohkem kui 29,9 protsenti ettevõtte aktsiatest.

Hispaania kinnisvarasektor elas peale finantskriisi üle suure kukkumise, kuna suur hulk koduostjad ei jõudnud enam oma laenumakseid tasuda. Bloombergi hinnangul oli riigis ühel hetkel üle 1,4 miljoni tühjalt seisva kodu. Hispaania majandus on viimastel ajal näidanud aga selgeid kosumismärke, tehes mullu viimase kaheksa aasta kasvurekordi. Ka käesoleva aasta esimeses kvartalis kasvas Hispaania SKT peamiselt kodumajapidamiste tarbimise toel 0,7 protsenti. Tänu sellele on ka investorid hakanud uuesti kohalikust kinnisvarast huvituma. Konsultatsioonifirma PwC andmetel oli Madrid 2014. aasta oktoobrist kuni 2015. aasta oktoobrini Euroopa aktiivsuselt viies kinnisvaraturg, mille käibeks oli kokku üle 5 miljardi euro.

Huvitaval kombel ei ole Slim aga ainuke FCC ülirikkurist osanik. Nimelt omab maailma jõukaim inimene Bill Gates ettevõttest 5,7 protsenti.

FCC asutati Barcelonas juba 1900. aastal, mullu vähenes selle kahjum aasta varasemalt 724,3 miljonilt eurolt 46,3 miljonile eurole.

Hispaania kinnisvaraäri suur potentsiaal on kohale meelitanud ka eduka valuutaspekuleerimise abil kuulsaks saanud miljardärist investori George Sorose, kes Bloombergi andmetel on rikkuselt maailma kahekümne kaheksas inimene. Ta on pärast riigi poolt kehtestatud maksusoodustusi paigutanud viimasel kolmel aastal suuri summasid mitmetesse Hispaania kinnisvarainvesteerimisettevõtetesse.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles