Tasub teada: mida silmas pidada madratsiostul

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Madratsi puhul on oluline, et selgroog ja lülisammas oleksid külili asendis magades sirged - et vereringe, lihased ning luustik saaks puhkeasendis taastuda.

Madratsites kasutatakse erinevaid vedrusüsteemide, pehmenduste ja vooderduste kombinatsioone, millest tulenebki mudelite erinevus, kirjutab Terviseuudiste portaal. Head madratsit peaks võimalusel  külastama kauplust ja ise proovima, kas valitud madrats on ka maksimaalselt sobiv. Kehtib üldreegel, et mitte keha ei peaks järgima madratsi kuju, vaid madrats peab järgima keha kumerusi.

Kaheinimesevoodisse madratsit ostes on võimalik osta üks lai madrats või kaks kitsamat, mis panna voodiraami sisse kõrvuti. Juhul kui voodis magavatel inimestel on suur kehakaalu erinevus või eelistatakse erinevat jäikusastet, on seda kahe erineva madratsi puhul võimalik valida.

Ka kõige kvaliteetsemad madratsi materjalid hakkavad ajapikku «ära vajuma», mille tulemusena madrats ei toeta enam piisavalt keha magamise ajal. Seetõttu soovitavad tootjad vahetada madratsit keskmiselt 5-7 aasta järel.

Mõned näpunäited, mida kaupluses madratsit proovides järgida:

  • Tunne ennast vabalt.
  • Heida pikali ja proovi erinevaid asendeid. Võta oma lemmikasend, nagu kodus magama uinudes. Kindlasti proovi ka kõhuli ja selili asendit.
  • Tunneta kehakumerusi. Selili olles proovi panna oma käsi selja ja madratsi vahele. Kui saad seda teha ilma pingutuseta ja jääb isegi ruumi, siis on madrats liiga kõva. Kui käsi mahub keha ja madratsi vahele vaevaliselt, siis on madrats liiga pehme.
  • Leba küljel ja tunneta tasakaalu. Kui kaldud kergesti ühele või teisele poole, on madrats liiga jäik. Kui aga vajud liialt sügavale ja pöörata on raske, on see madrats liiga pehme.
  • Proovi madratsit koos erinevate kattemadratsitega ning tunneta nende erinevusi.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles