Panama paberite ohvrid Lätis: airBalticu ja Lido omanikud, Ventspilsi linnapea (2)

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aivars Lembergs
Aivars Lembergs Foto: SCANPIX

Konsultatsioonibüroost Mossack Fonseca lekkinud «Panama paberites» kajastuvad teiste seas Läti oligarhi ja ventspilsi linnapea Aivars Lembergsi, restoraniketi Lido omaniku Gunārs Kirsonsi ja airBalticu suurinvestori, sakslase Ralf-Dieter Montag-Girmesi nimed, paljastab Läti ajakiri IR.

Lisaks on 15 951 Lätiga seotud kirje seas andmebaasides veel tennisisti Ernests Gulbise, kütuseärimeeste Nikolai Jermolajevi, Viktor Buseli ja Gennadi Stankevitši ning kunagise Parex panga suurinvestori Valeri Kargini poja Maksimi nimed.

Kirsons näiteks hakkas maksuparadiiside firmasid kasutama 2010. aastal, mil Lido sattus ebaõnnestunud hoogsa laienemisplaani tõttu rahalistesse raskustesse. Juulis 2010 sõlmis Lido lepingud Panama firmaga Carcel Holdings ning Briti Neitsisaartel registreeritud ettevõtetega Joyton International ja Joondaloop Financial Corp. Lepingute kohaselt kandis Lido neile offshore-firmadele üle 21 miljonit USA dollarit, seda veel enne kui ettevõte taotles Lätis pankrotikaitset ja Kirsons ise teatas oma maksejõuetusest.

Kirjed Lembergsi kohta on andmebaasis peamiselt seotud Lätis algatatud kriminaalasjaga, kus peamine süüdistatav on oligarhi poeg Andris. Läti ajakirjanikud said Panama paberitest ka kinnitust varasemale kahtlusele, et Lembergsi tütar Gita on offshore-firma Canrif Limited juht.

Ärimees Arvils Gulbis ja tema poeg, Läti tennisetäht Ernests Gulbis omandasid 1990ndatel meretaguse ettevõtte Farber & Associates. nagu Ärimees ajakirjanikele selgitas, ei tundnud ta toona, et tema omand Lätis on kaitstud. Praegu olevat firma likvideerimisel.

AirBalticu viimatine suurinvestor, tihedates sidemetes Vene ärimaailmaga kahtlustatav Montag Girmes oli veel mõni aasta tagasi kolme offshore-firma, ARQ Aviation Limited, «ARQ Investment Limited ja ARQ Real Estate Holdings Limited president. Mossack Fonseca arhiivis on dokument, kus ettevõte proovis Montag-Girmesilt saada infot tema firmade klientide kohta, seda tulemusteta. Dokumendi põhjal asutas sakslane ettevõtted oma Venemaal olevat vara kasutades.

Enim käib Läti Panama paberitest läbi sealse Nordea filiaal, kuid offshore firmasid aitasid oma nii kohalikel kui ka välismaalastest klientidel luua veel viis Lätis tegutsevat panka.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles