Panama paberid: mis teeb ühest kohast maksuparadiisi?

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jost Van Dyke'i saare rand Briti Neitsisaartel. Troopilised saared pole mitte ainult puhkajate, vaid ka maksude maksmisest viilijate paradiis.
Jost Van Dyke'i saare rand Briti Neitsisaartel. Troopilised saared pole mitte ainult puhkajate, vaid ka maksude maksmisest viilijate paradiis. Foto: David Scull / NYT / Scanpix

Panama, Briti Neitsisaared ja teised maksuparadiisideks nimetatavad riigid ja jurisdiktsioonid pole oma tiitlit saanud niisama. Näiteks Panamas on tulumaksuga maksustatav ainult riigis teenitud tulu, Briti Neitsisaartel on aga tehniliselt küll tulumaks olemas, aga selle maksumäär on null.

Niinimetatud Panama paberite lekkega avalikkuse ette toodud 210 000 offshore-ettevõttest on pisut üle poolte registreeritud Suurbritannia meretagusel territooriumil Briti Neitsisaartel ja ligi veerand Panamas. Järgmised registreerimiskohad populaarsuselt on Bahama ja Seišellid; neis kahes on registreeritud seitsmendik Mossack Fonsecast lekkinud dokumentidega firmadest.

Allpool lühidalt nende riikide ja jurisdiktsioonide maksustamissüsteemi eripärad.

Briti Neitsisaared

Tulumaks on seaduses täiesti olemas, aga selle maksumäär on nii eraisikutele kui ka juriidilistele isikutele null. Tulumaksumäära viis Briti meretaguse territooriumi administratsioon nulli 2005. aastal, mil viidi sisse töötasu maksustamine.

Töötasu maksu makstakse iga töötaja pealt ning maksumäär on kümme protsendi palgast väikeses ja 15 protsenti palgast suuremas ettevõttes. Maksust maksab kaheksa protsenti töötaja, ülejäänu tööandja. Esimesed 10 000 dollarit aasta palgast on maksuvaba.

Briti Neitsisaartel ei maksustata ettevõtte ega eraisiku kasumit, kingitusi, pärandit ja kapitali kasvu. Samuti pole saartel käibemaksu.

Maa- ja majaomand on maksustatav ning ka tehingud kinnisvaraga, kuid võimalik on saada erinevaid maksuvabastusi ja -soodustusi.

Panama

Panamas on progressiivne tulumaks, mille miinimummäär on seitse ja maksimummäär 27 protsenti. Tulumaksust on vaba esimesed 9000 dollarit aastas.

Selle tulumaksusüsteemi teeb aga kõigile maksude eest peituda soovijatele ahvatlevaks üks nüanss: nimelt maksustatakse Panamas ainult panamas teenitud tulu. Vahet pole, kas kodanik või mittekodanik, kui tulu on teenitud kuskil mujal kui Panamas, pole selle tulu pealt maksu sissenõudmine Panama probleem.

Panamaski on võimalik saada soodustusi nii kinnisvara kui ka äriga seotud maksudele. Näiteks 50 000 dollarit Panamasse investeerinud ärimehele antakse sõidukite ja ehitusmaterjalide impordimaksu vabastus 20 aastaks ning tema ettevõttele 20 aastane vabastus kinnisvaramaksust.

Kinnisvaratehingutelt on põhimõtteliselt vaja maksta tehingumaksu, kaks protsenti kas tehingu summalt või siis kinnisvara väärtuselt, oleneb, kumb on kõrgem. Sellest maksust on aga väga lihtne ringi minna: iga kinnisvara kuulub eraldi ettevõttele ning ostetakse ja müüakse mitte hooneid ja maatükke, vaid neid omavate ettevõtete aktsiaid.

Bahama

Bahama saareriigis puudub nagu Briti Neitsisaartelgi eraisiku ja ettevõtte tulumaks, ei maksustata ka vara ega kapitali tootlust. Töötasult makstakse maksu, 3,9 protsenti töötaja ja 5,9 protsenti tööandja.

Mullu jaanuaris viidi riigis sisse käibemaks.

Kinnisvara ja selle ostu-müügi tehingud on maksustatud, mitte-residentidest kinnisvaraomanikud saavad maksusoodustuse.

Seišellid

Nagu Panamaski, on India ookeanis paiknevatel Seišellidel tulumaksuga maksustatud vaid riigis teenitud tulu.

Dividendid on maksustatud, kuid rahvusvahelise firma puhul on maksumäär null protsenti ja erilitsentsiga ettevõtete puhul 1,5 protsenti. Muidu on dividendide maksumäär 25 protsenti.

Intressitulult tuleb kümme protsenti tulumaksu maksta, välja arvatud juhul kui intressitulu on maksnud finantsinstitutsioonid.

Kinnisvaratehingud ei ole maksustatud.

2013. aastast kehtib 15 protsendi suurune käibemaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles