Euroopa suurim rohetehnoloogia start-up-võistlus toimub sel korral Eestis

Aivar Pau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ClimateLaunchpad
ClimateLaunchpad Foto: Korraldajad

Euroopa suurima rohetehnoloogia ideekonkursi ClimateLaunchpad finaal toimub seekord Tallinnas, tuues siia ligi 80 rohetehnoloogia start-up'i 25 riigist.

Oktoobris Tallinnas toimuval finaalüritusel osaleb kokku ligi 500 inimest, teiste hulgas ka mitmed rahvusvahelised investorid ja valdkonna mentorid Taanist Küproseni.

ClimateLaunchpad Eesti juhi Marit Salli sõnul näitab finaalvõistluse Eestisse jõudmine, et meie start-up-ökosüsteem pakub rahvusvahelisel tasemel huvi.

«Säästvat tehnoloogiat peetakse hea ärilise potentsiaaliga valdkonnaks ning Euroopa suurim rohetehnoloogia finaalvõistlus on hea võimalus tugevdada selles vallas rahvusvahelisi kontakte,» rääkis Sall.

Keskkonnaministeeriumi asekantsleri Meelis Mündi sõnul aitab ClimateLaunchpadi ja eriti selle üleeuroopalise finaali korraldamine Eestis kaasa, et tekiks aina rohkem edukaid tulevikule orienteeritud idufirmasid. «Olen kindel, et kliimasõbralikud lahendused on muutumas normiks, mille järele nõudlus aina kasvab,» ütles Münt.

Võistluse Eesti vooru žürii esimehel Indrek Kelderi sõnul oli konkurentsist eelmisel aastal üle 700 start-up'i 28 riigist ning üks Eesti esindaja jõudis kolme parima hulka ning teine finaali 15 parima sekka.

Eelmise aasta Eesti edulugudeks võib pidada üleeuroopalises finaalis kolmanda koha saavutanud start-up’i ReLaDe, mis arendab uudset pesupulbrivaba pesemissüsteemi. Viieteistkümne parema hulka jõudnud start-up’il Reverse Resources õnnestus idee globaalseks arendamiseks kaasata H&M innovatsioonifondist 150 000 eurot toetust. Samuti võistlusel Eestit esindanud Sympower võitis Prototroni toetuse oma võrgutehnoloogia ehitamiseks.

Konkursile kandideerinud meeskondadest valitakse igas riigis parimad, kes läbivad kohalikul tasemel intensiivse koolituslaagri, mida viivad läbi rahvusvaheliselt tunnustatud rohetehnoloogia ettevõtjad ja mentorid. Seejärel valitakse 25 riigist kolm parimat ideed, mis võistlevad omavahel oktoobris toimuvas finaalis.

Euroopa parimatel avaneb võimalus astuda Climate-KIC ärikiirendisse koos 90 000 euro suuruse stardikapitaliga oma idee elluviimiseks. Lisaks premeeritakse kolme parimat 2500 kuni 10 000 euro suuruse rahalise toetusega.

Ideekonkursile ClimateLaunchpad on oodatud osalema nii üksikisikud kui meeskonnad, kuid ka eel- ja idufirma faasis olevad kuni kahe aasta vanused ettevõtted, kellel on idee kliimamuutuste või keskkonnaprobleemidega tegelemiseks. Registreerida saab 3. juunini konkursi veebilehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles