Swedbank esitas pankrotis metallitöötleja vastu 27 miljoni eurose nõude

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
GSG Metalli värvilise metalli kokkuostupunkt Tartus
GSG Metalli värvilise metalli kokkuostupunkt Tartus Foto: Margus Ansu

Pankrotis metallivahendaja Alberta Trade'i omaniku, samuti pankrotis G.S.G.Metal AS-i suurimaks võlausaldajaks on 27-miljonise tingimusliku nõudega Swedbank. Ettevõte panga nõuet ei tunnista ja on nii selle kui ka maakohtu pankrotimääruse edasi kaevanud.

«Swedbanki nõue on keeruline, kuna see tuleneb ühest garantiikirjast, see on osaliselt tingimuslik ja erinevate isikute vastu - sõltub, et kust see raha tuleb,» ütles ettevõtte pankrotihaldur Oliver Ennok BNS-ile. G.S.G.Metal garanteeris tema sõnul oma tütarfirmat Alberta Trade'i panga ees, ettevõte on samuti pankrotis. «Nõue iseenesest, mis on esitatud, on 27 miljonit eurot. Aga mis selle reaalne suurus on, see on teine teema, see selgub hiljem menetluse käigus,» rääkis haldur.

«G.S.G.Metal on kohtus vaidlustanud ka Swedbanki garantiikirja,» ütles Ennok. «Kohtul on vaja leida, kas see garantii on täidetav või mitte, siis on nõude suuruse üle vaidlus, siis on Venemaal vaidlus selle kauba üle, millest see kõik tuleneb, kas see kaup kuulub Swedbanki tagatiseks või on see kellegi teise oma, ja kui see kaup müüakse seal maha näiteks, palju siis jääb see nõue üles,» rääkis haldur.

«Kuna G.S.G.Metal on andnud garantii Alberta Trade'ile – see nõue lõpuks tuleneb sellest, et kui see kaup on maha müüdud, palju siis Alberta Trade võlgu jääb, lisaks võib Alberta Trade ise midagi ära maksta, kui tal midagi on maksta. Siis alles lõpuks selgub, et palju G.S.G peab maksma. Panga nõue on väga tingimuslik, see võib oluliselt väheneda, aga võib ka mitte väheneda, sõltub kauba staatusest ja Alberta Trade'ist.»

Kuna ettevõte Swedbanki nõuet ei tunnista, on see edasi kaevanud ka Harju maakohtu pankrotimääruse. «Ringkonnakohus peab selle läbi vaatama, kas see nüüd on pankrot või ei ole,» märkis Ennok. Ta lisas, et pankrotimenetlus läheb hetkel küll edasi, aga vara müük ei tohi toimuda enne seda, kui apellatsioon on läbi vaadatud. Seetõttu on Ennoki sõnul tänases faasis väga vara öelda, et mis sellest asjast üldse saab, kuna hästi palju vaidlusi on veel pooleli.

«Vara G.S.G.Metalil eriti ei ole, on ainult põhivara, mingi kontoritehnika ja siis mingi kaup laos – 15 000 eurot. On ka nõuded, samamoodi on mingisuguste isikute vastu Venemaal, see on ka selline keerulisem lugu. Venemaa firma on siin garanteerinud mingit asja, kas see garantii kehtib või mitte, kuidas seda sisse nõuda, kohtu kaudu või mitte...,» rääkis Ennok. Ülejäänud võlausaldajad on 3 miljoni euroga Nordea pank ja 12 töötajat 65 000 euro suuruse nõudega.

Swedbank nõudis kohtus Alberta Trade'i pankrotti 2014. aastal. Ettevõte teatas toona, et pank lõpetas ühepoolselt ja ennetähtaegselt pikki aastaid kestnud koostöö Albertaga Venemaalt Euroopasse metalli vahendamisel ning Venemaal asuva tootja ja panga vahel on tekkinud õigusvaidlus kauba omandiõiguse üle.

Alberta Trade teenis 2013. aastal 63,5 miljoni eurose käibe juures 800 000 eurot kasumit. Suurematest sihtriikidest teeniti müügitulu Kanadas 19,8 miljonit eurot ning Suurbritannias 12,6 miljonit eurot, selgub ettevõtte majandusaasta aruandest. Ettevõttel oli 22 miljoni euro ulatuses varasid ning 19,5 miljonit lühiajalisi kohustusi.

Alberta Trade'i omanikuks on G.S.G Metal AS, mis kuulub Nikolai ja Vassili Galaganovile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles