Hiina piirab haruldaste muldmetallide eksporti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina lipp.
Hiina lipp. Foto: SCANPIX.

Hiina kärbib tuleval aastal haruldaste muldmetallide eksporti, mis teeb maailma nende praktiliselt monopoolse seisundi tõttu murelikuks.


Nagu teatas kaubandusministeerium, on 2011. aasta esimese poole haruldaste muldmetallide ekspordikvoot 14 446 tonni ehk 4,5 protsenti vähem kui lõppeva aasta samas perioodis.

Kärbitud kogus pingestab haruldaste muldmetallide turgu. Tegemist on 17 elemendiga, mis on üliolulisteks komponentideks näiteks BlackBerry seadmete, tuuleturbiinide ja sihtrakettide tootmisel.

Hiina toodab 97 protsenti haruldastest muldmetallidest maailmas. Aastate jooksul on ekspordikoguseid korduvalt kärbitud, lükates hindu üles ja tuues kaasa paanilisi investeeringuid teistes riikides paiknevatesse haruldaste muldmetallide kaevandustesse.

USA kaubandusesindaja büroo ütles möödunud nädalal, et uurib jätkuvalt küsimust, kas Hiina haruldaste muldmetallide ekspordipoliitika mitte Maailma kaubandusorganisatsioonile antud tõotustega vastuolus pole.

Pekingi poolsed kärped on juba vallandanud protestikisa Jaapanist Euroopani.

Kuigi uus kvoot on oluliselt madalam kui tänavuse esimese poolaasta oma, on kogus siiski kõrgem kui viimase kuue kuu piirnorm.

Hiina valitsus väidab juba pikemat aega, et ekspordipiirangud on vajalikud selleks, et võidelda piraatkaevandamisega ja tagada keskkonnakaitse.

Tööstusjuhid olid pettunud, et ministeerium ei eristanud kvootide puhul kergemaid ja raskemaid muldmetalle. Kergemad on odavamad ja neid leidub looduses rohkem.

Eriti aktiivselt investeerivad uutesse Hiina-välistesse allikatesse Jaapani firmad, mis ekspordivad Hiinast muldmetalle enam kui ühegi teise riigi omad.

Hitachi Metals teatas läinud nädalal, et lõi ühisettevõtte Molycorpiga, mis üritab rajada haruldaste muldmetallide kaevandust Californiasse.

Toyota Tsusho on aga löönud käed Indiaga, ehitamaks sinna haruldaste muldmetallide töötlemise tehast.
 

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles