Inimkaubandus Kreekas: põgenemise alghind on tuhat eurot (2)

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüria põgenikud teel Kreeka-Makedoonia piirile
Süüria põgenikud teel Kreeka-Makedoonia piirile Foto: SCANPIX

Kreekas on tänu põhjapoolse piiri sulgumisele ning jätkuvale juurdevoolule praegu lõksus ligikaudu 50 000 migranti. Kel veel raha leidub, see otsib abi smugeldajatelt.

Selles olukorras on Ateena Victoria väljakust ja lähedalasuvast Piraeuse sadamalinnast kujunenud küllaltki avalik inimkaubanduse keskus, kirjutab The Wall Street Journal.

Räpastes kohvikutes, odavates hotellides ja pimedatel alleedel teevad smugeldajad õitsvat äri, pakkudes inimestele võimalusi Kreekast edasi pääseda. Üldjuhul kehtib ka raha-tagasi garantii (kui politsei kliendi tagasi toob).

«Vaadake viis minutit ringi ja veenduge. Siin tegutseb inimbasaar,» ütles Orestis Papadopoulos, kes Victoria väljakul kioskis ajalehti ja sigarette müüb.

«Ja kui politsei platsi puhtaks teeb, lähevad nad lihtsalt nurga taha ja tulevad mõne minuti pärast tagasi.»

Platsil peavad läbirääkimisi immigrandid Lähis-Idast, Lõuna-Aasiast ja Aafrikast – smugeldajate ja nende vahendajatega, kes on sageli pärit samadest maadest. Kokku tuleb leppida marsruudis, hinnas ja transpordiliigis.

Hinnakiri on laias laastus selline:

- Veoauto ja laevaga Itaaliasse: 1000 – 1200 eurot

- Jala ja autoga Balkani riikide kaudu Saksamaale või Šveitsi: 1500 – 2000 eurot

- Jala ja autoga Balkani riikide kaudu Norrasse või Rootsi: ligikaudu 2500 eurot

- Veoautoga Balkani riikide kaudu Saksamaale: ligikaudu 2500 eurot

- Lennukiga Saksamaale, Norrasse või Rootsi: 3500 – 5000 eurot

- Lennukiga Kanadasse: ligikaudu 14 000 eurot  

Kõige odavam on sõit Itaaliasse puuvilja vms vedava veoautoga ning parvlaevaga üle Aadria mere. Itaaliasse aga keegi eriti jääda ei taha, kuna sealsed majandusraskused teevad uue elu alustamise peaaegu sama raskeks kui Kreekas.

Kõige populaarsemad marsruudid on jalgsi Makedoonia kaudu, mööda hästivalvatud ametlikku Gevgelija piiripunkti vältivaid mägiradu. Ka Serbia, Horvaatia, Austria ja Saksamaa piire ületatakse jala, vahepeal kaetakse teatud maa autodega.

Lennureisi tarvis tuleb migrantidel hankida kvaliteetne võltspass. Soovitav on isiku «usaldusväärne ja schengenlik» väljanägemine.

Ülalmainitud hinnakiri, mis on koostatud smugeldajate, migrantide ja abiorganisatsioonide andmete alusel, sõltub sihtpunktist, füüsilisest ebamugavusest, riskist, vahendajatasust, lisakuludest nagu nt võltspass, aga ka migrandi rahvusest ja kauplemisoskusest.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles