Finantsinspektsiooni eksjuht: materjalid ei viidanud rikkumisele

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endine finantsinspektsiooni juht Raul Malmstein.
Endine finantsinspektsiooni juht Raul Malmstein. Foto: Liis Treimann

Gildi investeerimispettuses kahju kannatanud ärimeeste süüdistust finantsinspektsiooni tegevusetuse kohta peab sel ajal asutust juhtinud Raul Malmstein mõistetamatuks.

«Esiteks, tegemist oli kinnise emissiooniga, mis ei kuulu järelevalvemenetluse alla,» sõnas finantsinspektsiooni 2007. aastal juhtinud Raul Malmstein süüdistuse kohta, nagu ei oleks asutus teinud tol ajal kõik endast oleneva, et hoida ära investoritele suurt kahju tekitanud investeerimispettust. «Neid materjale, mis meil hiljem järelevalvemenetluse käigus kättesaadavad olid, neid me vaatasime – need ei viidanud otsesele rikkumisele,» lisas Malmstein.

«Teine asi – kui räägitakse hiljem kuskile rahade välja kantimisest, siis seda iseenesest ei saaks FI ise uurida, see on juba otseselt politsei teema,» selgitas Malmstein, juhtides tähelepanu sellele, et igasuguse kriminaalse tegevuse uurimine jääb finantsinspektsiooni pädevusest välja. Kui aga midagi sellist peaks inspektsioonile selguma, teeb asutus politseile vastavasisulise avalduse: «Antud juhul olid investorid juba ise need avaldused kirjutanud, meil ei olnud täiendavate avalduste kirjutamise vajadust.»

Ka lükkab toonane finantsinspektsiooni juht ümber meediaärimehe Hans H. Luige väite, nagu oleks tegemist olnud kokkumänguga finantsinspektsiooni juhi ning Gildi pankurite Tõnis Haaveli ja Rain Tamme vahel, kuna kõik kolm töötasid väidetavalt omal ajal koos Hansapanga Investeeringutes. «Jah, ma tunnen Tõnis Haavelit, aga kas me oleme töötanud ühes firmas – ei, see, mida härra Luik väidab selles artiklis, on vale, Hansa Investeeringud oli täiesti eraldiseisev ja ma ei ole seal kunagi töötanud,» sõnas Malmstein. Ta lisas, et tema teada ei ole ka Tõnis Haavel seal kunagi töötanud.

«Pealegi, mitmed inimesed, kes on need n-ö kahjusaajad, on ise mitmes menetluses FI suhtes kaotaja positsioonil olnud,» ütles Malmstein. Ta pakkus, et seetõttu võib neil olla ka jätkuv huvi finantsinspektsiooni vastu süüdistusi esitada. Ka ei mõista Malmstein, miks otsustasid ärimehed nõude finantsinspektsiooni vastu esitada alles nüüd, kui sündmustest on möödunud ligi kümme aastat.

Küll aga peab Malmstein absurdseks investeerimispettuses süüdi mõistetud Tõnis Haaveli väidet, nagu oleks investeerimispettuses kahju kannatanud ärimeeste tänase nõude taga kokkumäng tänase finantsinspektsiooni juhi Kilvar Kessleriga. «Mul pole mingit põhjust arvata, et see vastaks kuidagigi tõele ja ausalt öeldes ei tohiks mingeid suvalisi hüpoteese meediasse paisata,» nentis finantsinspektsiooni endine juht.

Tänane Postimees kirjutas, et Tallinna halduskohtule on laekunud üle kümne miljoni suurune kahjunõue finantsinspektsiooni vastu seoses väidetava tegevusetusega 2007. aastal, kui Gild Financial Advisory Services (FAS) korraldas investeerimiskelmuse, kus kannatasid kahju mitmed tuntud Eesti ärimehed, sealhulgas Hans H. Luik, Marcel Vichmann ja Olari Taal. Ettevõtjad heidavad finantsinspektsioonile ette tegevusetust nii emissiooni toimumise ajal kui sellele järgnenud järelevalvemenetluses.

Juulis 2007 korraldas Gild FAS kinnise OÜ Seaside Residence Baku võlakirjade emissiooni planeeritud kogumahus 16,5 miljonit eurot, mille eesmärgiks oli osta maad Aserbaidžaanis, ehitada välja selle taristu ning hiljem maha müüa. Riigiprokuratuur esitas hiljem ettevõttele ja neljale füüsilisele isikule süüdistuse valeandmete esitamises emissioonil ning sellega kogutud raha mitte-eesmärgipärases kasutamises. Ettevõtjad, kes süüdi mõisteti, olid Erki Piirsalu, Tõnis Haavel ja Harles Liiv.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles