Pangad lubavad eurole ülemineku läbi viia suuremate tõrgeteta

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

Kuigi pangad lubavad, et nende süsteemid saavad euro tulekuga probleemideta hakkama, tuleks enda heaolu nimel vajalikud pangatoimingud ära teha hiljemalt reede hommikul, varuda vajalik kogus sularaha ning esmaspäevani aeg maha võtta ja puhata.

Kui Slovakkias olid pangateenused eurole üleminekul mõnda aega häiritud, siis meie kommertspangad kinnitavad, et kaardimaksetes esineb vaid ajutisi tõrkeid, sularahaautomaadid peaksid mõned minutid pärast keskööd Euroopa ühisraha väljastama ning esmaspäeval sujuvad ka pankadevahelised ülekanded tõrgeteta.

Juuresolevat tabelit vaadates näivad justkui kõige kehvemas seisus olevat Sampo panga kliendid. Panga personaal- ja jaepanganduse direktor Tõnu Vanajuur tõdes, et nende välja öeldud kellaajad on kliendile antud selge lubadus, mil teenused kindlasti töötavad. «See on viimane aeg, loomulikult me loodame, et asjad sujuvad kiiremini,» lausus ta.

Eurole ülemineku asjatundjate komisjoni juht Tea Varrak ja Eesti Panga sularaha- ja turvaosakonna juhataja Rait Roosve kinnitasid eile, et eurole ülemineku suurim risk on ilmastik ehk see, kas lund sajab aastavahetuseks oluliselt juurde.

Kui lund tuleb üle 20 sentimeetri, võib juhtuda, et kõiki sularahaautomaate ei suudeta plaanide kohaselt eurodega täita. Kui aga natuke ette mõelda ja sularaha varuda, ei ole mingit vajadust Tuhkatriinu kombel ballilt või peolt pärast kahtteist kellalööki sularahaautomaati otsima tormata.

Ka pangaliidu juht, SEB juhatuse esimees Riho Unt toonitas, et ei maksa pankasid aastavahetuse keskööl euroraha väljavõtuga proovile panna. Kroonid kehtivad eurode kõrval jaanuari esimesed kaks nädalat ning kaardimaksed peaksid aastavahetuseööl toimima väga väikese tõrkega.

Ka jaanuari esimestel päevadel soovitavad eksperdid kauplustes maksta kaardiga, sest kõigil võtab uute rahatähtedega harjumine aega, mistõttu viivitused kassades on sularahaga arveldades paratamatud. Samuti ei ole mõtet jaanuari esimestel päevadel oma kroone eurodeks vahetama tormata.

«Eurole ülemineku protsess ei ole selline, mis peaks esimese kahe päevaga kõikide jaoks lõppema,» kinnitas Rait Roosve. «Pole mõtet ummisjalu hakata järjekordi moodustama.»

«Teame, et eestimaalased on väga mõistlikud,» lisas Roosve. «Ja mõistlik inimene saab käituda eurovahetuses nii, et ta ei pea järjekorras seisma, kui tal on vähegi võimet oma sundkäigud ette valmis mõelda.»

Millega tuleb arvestada

Elektrinäitu teatada ei saa

Aastavahetusel elektrinäitu teatada ei saa, Eesti Energia iseteenindus veebilehel www.energia.ee on suletud perioodil 31. detsembri kella 16st kuni 2. jaanuari kella 9ni. Samuti võib aastavahetusel Eesti Energia teatel esineda häireid arvete maksmisel.

Mobiilsideteenused on häiritud

Mobiilsideoperaatorite teatel on aastavahetusel häiritud mitmed pankadega seotud teenused, mistõttu 31. detsembri kella 19st kuni 1. jaanuari kella 8ni ei pruugi saada teha mobiilimakseid (mobiilne parkimine, m-loto, ID-pilet) ega laadida kõnekaarte pangakontolt.

Kroonides makseid teha ei saa

Alates 1. jaanuarist 2011 on pangakontol kroonide asemel eurod ning kroonides makseid enam teha ei saa. Kõik otse- ja püsikorraldused toimivad edasi. Internetimakseid tuleks teha kas enne 31. jaanuari lõunat või jätta need 3. jaanuariks.

Tanklad on ajutiselt suletud

Suuremad tanklad suletakse aastavahetusel mitmeks tunniks. Statoil teatab oma veebilehel näiteks, et tanklad on suletud kella 22–02.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles