Norra töötus püstitas kümnendi rekordi

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Norra naftatööstus on vähendanud töötajate arvu 30 000 võrra. Pildil Põhjameres asuva naftaplatvormi Edvard Grieg tööline.
Norra naftatööstus on vähendanud töötajate arvu 30 000 võrra. Pildil Põhjameres asuva naftaplatvormi Edvard Grieg tööline. Foto: Haakon Mosvold Larsen / NTB / Scanpix

Norra töötusmäär hüppas jaanuaris enam kui kümne aasta rekordkõrgusele, peegeldades madala naftahinna mõju majandusele.

Norra statistikaameti andmetel kerkis töötusmäär jaanuaris 4,8 protsendini, vahendab Bloomberg Business. Läinud aasta detsembris oli vastav protsent 4,6.

Norra naftatootjad ja sektori teenustepakkujad on hinnalanguse tõttu pidanud vallandama üle 30 000 töötaja. Sel kuul langetas keskpank baasintressimäära rekordsügavusse ning andis märku, et on valmis poliitikat veelgi leevendama – välistamaks majanduslangust.

«Tänased näitajad on nõrgemad, kui Norges Bank prognoosis,» ütles Svenska Handelsbankeni vanemanalüütik Oslos Marius Gonsholt Hov. «Ega see hea pilt pole. Töötuse kasv ei paista järele andvat, trend on süvenemise poole.»

Valitsus kasutab kasvu jätkumise nimel rekordiliselt suuri summasid riiklikust naftafondist, kuid on rahandusministri Siv Jenseni sõnutsi «heal positsioonil» kasvava töötusega toime tulemiseks.

«Ma olen töötuse tõusust teadlik ning me oleme öelnud, et tähtis on olukorda pidevalt hinnata ning olla valmis uuteks meetmeteks, kui olukord hullemaks läheb,» ütles minister.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles