Reedel algab Briti alampalga peadpööritav kasv

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ehitustöölised Londonis.
Ehitustöölised Londonis. Foto: Jonathan Brady / PA Wire / Scanpix

«Ma tunnen otsekui oleksin surnud ja taevasse läinud,» kirjeldab oma emotsioone Financial Timesile äri, innovatsiooni ja ametioskuste minister Nick Boles, kelle juhtimisel käivitub paari päeva pärast kiireim miinimumpalga kasv, mida Suurbritannias iial on nähtud.

Uue poliitika järgi hakkavad madalapalgaliste töötajate tasud tänavu tõusma keskmisest palgast neli korda kiiremini, kirjutab Financial Times.

Suurbritannia uus «elatispalk» algab reedel 7,20 naela juurest tunnis ning kerkib 2020. aastaks ligikaudu 9 naela tasemele.

Minister Bolesi kinnitust mööda on tegemist «ühega suurimatest seadusliku miinimumpalga tõstmistest mistahes valitsuse poolt läänemaailma kaasaegses ajaloos.»

Alles hiljuti valitsesid konservatiivide leeris miinimumpalga suhtes teised tunded. Nimelt seisis erakond 1998. aastal juurutatud poliitikale vastu ja väitis, et see hävitab töökohad. «Me läheneme asjale vastpöördunute tuhinaga,» tunnistab ka Boles.

Kui nn Big Maci indeksile nõjatuda, on Briti alampalk suhteliselt pirakas juba praegu. Rabades tööd 6,70 naela eest tunnis teenib Briti tööline selle hamburgeri ärasöömise õiguse välja 26 minutiga.

Näiteks ameeriklastel kulub selleks 41 minutit ja jaapanlastel 32 minutit. Austraalias ja Taanis käib asi kiiremini (vastavalt 18 ja 16 minutiga).

Kui Suurbritannia kehtestaks 9-naelase alampalga juba täna, saaks lihttööline oma Bic Maci kätte austraalialiku kiirusega.

«Me seilame kaardistamata vetele. Mõnede sõnutsi on see üks sotsiaalne eksperiment,» kirjeldas eelseisvaid sündmusi Sussexi ülikooli majandusprofessor Richard Dickens.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles