Tulv tulemas: Kuuba kubiseb USA turistidest

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Turstid ja kuubalased ootavad pikas järjekorras Havanna Western Unioni kontori ukse taga, et reisitšekke rahaks vahetada.
Turstid ja kuubalased ootavad pikas järjekorras Havanna Western Unioni kontori ukse taga, et reisitšekke rahaks vahetada. Foto: YURI CORTEZ / AFP

Viñaleses, saja miili kaugusel Havannast, pakuvad taksojuhid ameeriklastest abivajajaile ulualust tagaistmel. Kümme dollarit öö.

Populaarsest Varadero kuurortist viiakse gruppe kahetunnise teekonna kaugusele öömajale – kohtadesse, kuhu ameeriklase jalg tegelikult astuda ei tohiks.

Havannasse saabudes peavad aga turistid teinekord viis tundi lennujaamas passima, kirjutab New York Times: ei ole seal nende sõidutamiseks eskalaatored ega pagasilinte kohvrite tuvastamiseks.

«Naljakas,» ütles kohalik giid Tony Pandola. «Paistab nagu tulvaksid ameeriklased Kuubale ameeriklaste tulva ennetama.»

USA turistide uputus on viinud stressiseisundisse nii Kuuba era- kui ka riigiettevõtted. Mitmed hotellid ja populaarsemad restoranid on pilgeni täis ning kogevad raskusi toidukraami tagamisega. Samuti vaevab neid vee- ja gaasinappus.

Sageli «tühjendavad» hotellid klientide teenindamiseks toidupoed näiteks kanadest ja karastusjookidest, nii et kohalikud kohtavad seal tühje lette.

Turism Kuubale lõi mullu rekordi. Riigimeedia andmetel külastas saart 2015. aastal 3,5 miljonit inimest. Tänavu on Kuubat külastanud juba miljon turisti, mis teeb aastatagusega kõrvutades 15 protsenti kasvu.

Läinud nädalal kuulutas president Barack Obama administratsioon välja uued reeglid, mille alusel on ameeriklastel luba omal käel ehk ilma ettemääratud turismigrupi marsruudita Kuubat külastada.  

Reisiagentuuride ja ekspertide hinnangul võib juba niigi ülekoormatud Kuuba hotelle ja restorane tabada tõeline tsunami.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles