Vaata, milline leib põllumeestele enim mekib

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meie Eesti rukkileib.
Meie Eesti rukkileib. Foto: Tootja foto

Eile Paides toimunud põllumajandus-kaubanduskoja teraviljafoorumil valiti pimetestil põllumeeste selleaastaseks lemmikleivaks Eesti Leivatööstuse traditsiooniliselt kääritatud juuretisega «Meie Eesti» rukkileib.

««Meie Eesti» rukkileib on valmistatud Eestis kasvatatud rukkist - tegemist on läbi ja lõhki kodumaise leivaga, mis väärtustab Eesti põllumeeste tööd ning jõuab tänu meie möldrite ja pagarite igapäevasele hoolele Eesti tarbijate toidulauale,» ütles Eesti põllumajandus-kaubanduskoja juhataja Roomet Sõrmus.

Sõrmus lisas, et sama leib on ka varasemalt pälvinud toiduekspertide heakskiidu. Eesti Leivatööstuses valminud leib kannab Tunnustatud Eesti Maitse päritolu- ja kvaliteedimärki. Pääsukesemärk antakse tootele, mille valmistamisel kasutatud põhitooraine on vaid koduimaise päritoluga.

Teraviljakasvatajaid, jahutootjaid ja leivatööstusi ühendav Eesti põllumajandus-kaubanduskoda soovib konkursiga väärtustada kohalikku leiba ja rukkikasvatust. Kui 90ndate alguses kasvatati Eestis rukist 60 000 hektaril, siis möödunud aasta seisuga on see suurusjärk 14 300 hektarit.

Rukkitoodete tarbimine Eestis on vähenenud – kui käesoleva sajandi alguses tarbiti tootekaalus Eestis keskmiselt 23 kilogrammi rukist, siis viimase viie aasta keskmine on olnud vaid 15 kilogrammi.

Tänavu valiti põllumehe lemmikleiba neljandat korda. Kahel korral on lemmikleivaks valitud Poodiumi käsitööleib. 2014. aastal võitis põllumeeste südamed Karja Rukkileib, mida valmistab Saaremaal asuv ettevõtte OÜ Karja Pagariäri.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles