Vaata, millised ELi riigid eelarvega jänni jäävad (1)

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsusmaa tööstus vaagub kasvu ja kahanemise piiril. Pildil õlitööstus Bordeaux' lähedal.
Prantsusmaa tööstus vaagub kasvu ja kahanemise piiril. Pildil õlitööstus Bordeaux' lähedal. Foto: Ugo Amez / SIPA / Scanpix

Euroopa Liidu eelarvedistsipliini maagiline number on kolm – puudujääk ei tohi käriseda üle kolme protsendi sisemajanduse kogutoodangust (SKT).

Bloombergi poolt jaanuaris küsitletud analüütikute hinnangul põrutavad tänavu piirist üle viis liikmesriiki: Suurbritannia, Prantsusmaa, Hispaania, Kreeka ja Horvaatia.

Euroopa viiest suurimast majandusest on arvatavate äpardujate listis tervelt kolm. Lisaks satuvad Soome, Poola ja Rumeenia oma eelarvega napilt lubatu piirile.

Euroopa Liidus valitseb kord, et valitsused peavad tooma eelarvepuudujäägid kolme protsendi piiresse SKTst ning kärpima võla 60 protsendile SKTst. Vastasel juhul seisavad nad silmitsi trahvidega – mida küll iial pole järgnenud, kuigi rikkumisi tuleb ridamisi.

Alates stabiilsuse ja kasvu pakti väljakuulutamisest aastal 1998 on 28 Euroopa Liidu liikmesriigist 25 «piiri rikkunud».

Puhtaid poisse on kolm: Rootsi, Eesti ja Luksemburg.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles