«Kui palju ruumi peab kokal töökoha köögis tegutsemiseks olema ning millised on nõuded töötasapindade, puhkepauside jm puhul?» uuris lugeja.
Lugeja küsib: milline peab olema koka ja abitöölise töökeskkond?
Vastab tööinspektsiooni töökeskkonna konsultant Piret Kaljula.
Igasuguse töökoha sisustamise puhul peab arvestama sellega, et töötajal oleks piisavalt ruumi esiteks jõuda oma töökohale ning teiseks teha tööd ilma, et peaks kogu aeg kartma end näiteks kapinurga vastu ära lüüa. Põrandal ei tohi olla takistusi, mille otsa võiks komistada ja kukkuda, olgu selleks siis kastid, katmata äravooluavad põrandas vmt.
Sile põrand on oluline ka selleks, et kaupade transportimiseks saaks kasutada abivahendeid, näiteks ratastega riiulid või kärud. Kui ukse vahel on pakk, ei saa abivahendeid kasutada ning raskuste käsitsi teisaldamine võib põhjustada terviseprobleeme. Kärude valikul tuleb arvestada, et need mahuksid ustest läbi. Vältida tuleks asjade tassimist treppidest, sest seal üldjuhul abivahendeid kasutada ei saa ning on suurem oht komistada ja kukkuda.
Põrandakatte valimisel tuleks lähtuda sellest, et köögi põrandale võib sattuda vedelikke ja toiduaineid ning põrandakate peab olema libisemiskindel. Ka tööjalanõud peavad olema libisemiskindla tallaga. Tööjalanõude valimisel on oluline, et need oleksid tallavõlvi toega, kontsakõrgusega 2-3 sentimeetrit ja kannarihmaga. Vale tööjalats võib põhjustada muutusi pöialuudes ning võib lameneda pöia risti- ja pikivõlv. Sellised muutused pöidades on selja- ja jalavalude põhjustajateks. Töötajad, kes peavad pidevalt seisma ja käima, peavad puhkepauside ajal saama istuda seljatoega toolidel.
Töötasapind peab olema piisava suurusega, et vajalikud töövahendid ja toiduained mahuksid sinna ära ning piisavalt ruumi jääks ka töö tegemiseks. Tasapinna kõrgus peab olema töötajale sobiv ja mugav. Tööde puhul, mis eeldab käte vaba liigutamist, võiks töötasapind olla umbes 5 sentimeetrit allpool töötaja küünarnukki. Kindlasti ei ole mugav, kui töötaja peab madala töötasapinna puhul tegema tööd pidevalt kummargil olles või kõrge puhul töötama pidevalt kõrgele tõstetud kätega.
Töötamine köögis võib olla väga pingeline, kui on vaja teenindada korraga suurt hulka sööjaid. Töötajatel peab olema võimalus teha puhkepause. Töö tuleb organiseerida nii, et pauside kasutamine on regulaarne, mis annab töötaja organismile võimaluse taastumiseks.