Vabaerakond lubab tutvustada ettepanekut täiesti uueks maksusüsteemiks (18)

Kadri Hansalu
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Herkel
Andres Herkel Foto: Jaanus Lensment

Reedel toimunud Vabaerakonna ja Maksumaksjate Liidu korraldatud konverentsi «Eesti maksukeskkond 2020» lõppsõnas tegi Vabaerakond poliitilise avalduse lubades kahe aasta pärast esitleda ettepanekut täiesti uueks maksusüsteemiks.

«Vabaerakond on seisukohal, et Eesti väärib täiesti uut, liberaalset, ettevõtjasõbralikku ja meie ühiskonna huvidele vastavat maksukeskkonda. Asume seda välja töötama ja me loodame seda teile tutvustada kahe aasta pärast, 2018. aasta kevadel tänase maksukonverentsi jätkukonverentsil,» sõnas erakonna esimees Andres Herkel.

Vabaerakonna meelest ei soosi Eesti tänane maksukeskkond kõrgepalgaliste töökohtade loomist, teadus- ja tehnoloogiamahukate ettevõtlusmudelite ellukutsumist ning ekspordimahukate ettevõtete loomist. «Maksukeskkond, mis on meid toonud täna siia, ei vii meid enam tõhusalt edasi – me oleme tõsise arenguprobleemi ees!» leidis Herkel. «Maksu- ja aktsiisipoliitika kaudu on meil tööjõud ja energeetika läinud lubamatult kalliks.»

Eesti ei vaja Vabaerakonna hinnangul maksukeskkonna peenhäälestamist, mõni maksukomponent vajab aga otsustavat «kirurgilist» sekkumist. «Näiteks ei saa rahul olla sotsiaalmaksu määraga ega ka kogu koormust tööandja õlule paneva kogumisprintsiibiga. Samuti lonkavad mõlemat jalga jaotusmehhanismid – jätkusuutlik ei ole ei pensioni- ega sotsiaalsüsteem. Eestis on selgelt üle võlli mindud ka riigilõivude ja aktsiiside kehtestamise ja tõstmisega,» sõnati.

Vaberakonna kalleimad maksulubadused 2015. aastal (miljonites eurodes):

  • Tulumaksuvaba miinimumi kahekordistamine alates 2016 – 1 119
  • Riigikaitse rahastamine vähemalt 2 protsendi ulatuses SKTst – 941
  • Tulumaksuvaba miinimumi kahekordistamine nelja aasta jooksul – 532
  • Vähendame käibemaksumäära toidukaupadele ja toitlustusteenusele – 468
  • Hambaravi tasuta – 240
Kommentaarid (18)
Copy
Tagasi üles