Uuring: suvitamine on moes, välikemmergud mitte

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Välikemmerguid jääb ka Eestis vähemaks.
Välikemmerguid jääb ka Eestis vähemaks. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Soomes tehtud uuringust selgus, et tagasihoidlikes suvilates puhkamine on jätkuvalt populaarne, kuid välikemmergud hakkavad kaduma.

Soomlastel on traditsioon minna nädalavahetuseks  suvilasse, teha sauna, ujuda järves ja nautida väheste mugavustega elu, kirjutab Yle. Soomes hiljuti tehtud uuringu järgi on selline puhkus jätkuvalt populaarne, kuid tänapäevased hüved on suvemajakestes märksa laiemalt levinud.

Mullu kasutati suvilaid Soomes keskmiselt 79 päeva aastas, seda on neli päeva rohkem kui varem. Kõige populaarsem on suvilas puhkamine üle 65-aastaste seas, kes veedavad seal aasta jooksul 87 päeva. Alla 50-aastased aga on suvemajas 62 päeva.

Soome suvemajakesed on muutunud märksa mugavamaks. Vanadel headel päevadel ei olnud ühes õiges mökki's elektrit ega vett. Nüüd on 93 protsendil suvilatest külmik, 77 protsendil teler ja 29 protsendil on internetiühendus, kaheksal protsendil lauatelefon.

Elekter on nüüd 91 protsendil suvilatest, kusjuures 14 protsenti kasutavad selleks päikesepaneele. Kolmandikku suvilaid saab kasutada aasta läbi ja viiendikus neist on veevärk. Pea pooltes suvilates tuleb siiani tuua vesi kusagilt mujalt.

Võrreldes 2008. aastaga on märgatavalt vähemaks jäänud kemmerguid. Kui toona oli neid 60 protsenti, siis nüüd vaid 44. Jätkuvalt on suvilaomanike seas populaarne oma majakese kõpitsemine, see meeldib kolmandikule suvilaomanikele. Soomes on u 600 000 suvilat, mida kasutab 2,4 miljonit inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles