Päevatoimetaja:
Sander Silm

Kui kaua tohiks hoida lahtist toitu ja jooke külmkapis?

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toimetaja: Maria Joost
Copy
Kiiremini riknevad toidud tasuks ära süüa enne, kui nende «parim enne» kuupäev läheneb.
Kiiremini riknevad toidud tasuks ära süüa enne, kui nende «parim enne» kuupäev läheneb. Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Kuigi külmkapp aitab tooteid kauem säilitada, tasuks siiski meeles pidada, et ka sellel on piirid ning mõni asi tasuks enne päeva möödumist ära süüa.

Esmalt tuleb vaadata, et külmkapis oleks neli kraadi või alla selle. Kui tootepakendil on kirjas ka «parim enne», siis tasub seda igaks juhuks ka jälgida, kuigi on selgeks tehtud, et midagi hullu ei juhtu ka siis, kui tarbida toodet päev hiljem pakendil olevast kuupäevast, kirjutab The Independent.

The Independent koostas StillTasty veebileheküljega nimekirja kõige levinumatest külmkapis olevatest toodetest ja nende elueast pärast seda, kui nad on lahti tehtud.

Alkohol

Õlu: üks päev, kui pudel või purk millegagi sulgeda

Šampus: kuni viis päeva (mullid võivad küll ära lahtuda, aga seda võib siiski juua)

Punane ja valge vein: kuni viis päeva

Kastmed

Barbecue-kaste: neli kuud

Ketšup: kuus kuud

Vahtrasiirup: määramata aeg

Majonees: 2-3 kuud pärast «parim enne» kuupäeva

Sinep: üks aasta

Piimatooted

Brie juust: nädal aega

Cheddari juust: 5-7 päeva

Dipikaste: nädal aega

Munad: 3-5 nädalat

Piim: Üks nädal pärast «parim enne» kuupäeva

Mozzarella juust: kaks nädalat

Parmesani juust: kolm kuud pärast «parim enne» kuupäeva

Jogurt: 7-10 päeva pärast «müüa kuni» kuupäeva

Puuviljad, köögiviljad ja juurviljad

Õunad: 3-4 nädalat

Avokaado: 2-3 päeva (et vältida pruunistumist, tasuks paar tilka sirdunit või laimi peale pigistada ning avokaado kilesse mähkida)

Mustikad: 1-2 nädalat

Brokoli: 3-5 päeva

Porgandid: 2-3 nädalat

Seller: 1-2 nädalat

Viinamarjad: 5-7 päeva (hallituse vältimiseks tuleks neid pesta alles siis, kui soovid neid tarbida)

Salat: 3-5 päeva

Õunamahl: 7-10 päeva

Virsikud: 3-5 päeva, kui vili on küps

Vaarikad ja maasikad: 2-3 päeva

Liha ja linnuliha

Peekon: üks nädal

Veise-, lamba-, sea-ja vasikaliha: 3-5 päeva

Küpsetatud hakkliha: 3-4 päeva

Toores hakkliha: 1-2 päeva

Sink: 3-5 päeva

Küpsetatud linnuliha: 3-4 päeva

Toores linnuliha: 1-2 päeva

Mereannid

Küpsetatud lõhe, krevetid ja tuunikala: 3-4 päeva

Toores lõhe, krevetid ja tuunikala: 1-2 päeva

Sushi: 1 päev

Tagasi üles