Halastamatu valiku ootel: Prototroni kevadine voor tõi rekordilised 207 taotlust

Aivar Pau
, tehnika.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prototron
Prototron Foto: Erakogu

Prototüüpimise rahastu Prototroni üleeile lõppenud kevadine taotlusvoor kogus rekordilised 207 äriideed.  

«Nagu ikka, hakkas ka sel korral suuremas mahus taotlusi laekuma taotlusvooru viimasel päeval ehk 15. märtsil. Nii ka sel korral ja mõnda aega oli Prototroni veeb suisa maas. Paljude heade meeskondade hulgast parimate väljavalimine saab olema halastamatu töö ning nagu startup-maailmas ikka, peab enamik häid meeskondi piirduma «tänan, ei» vastusega,» sõnas rahastu tegevjuht Siim Lepisk.

Swedbanki ettevõtete panganduse juht Heiki Raadik lisas, et ega neli aastat tagasi osanud keegi arvata, et prototüüpimisele tuge otsivaid ettevõtlikke inimesi Eestis nii palju on. «Iga Prototroni voor on näidanud, et meil on pealehakkajaid inimesi, kes vajavad oma ideedele reaalset rahalist toetust. Juba toimivate ettevõtete roll ongi neid sel teel nii mentorite kui rahastajatena toetada ja aidata,» märkis ta.

Näiteks taotlevad rahastuse saamist käesolevas voorus DNA testimismasin, mis toob geenitestimise igaühele kättesaadavaks ja tehnoloogiline lahendus, mis võimaldab toota lihasarnast tervislikku toiduainet oluliselt ressursisäästlikumalt.

Tallinna Tehnikaülikooli innovatsiooni ja rahvusvaheliste suhete prorektor Tea Varrak kirjeldas neid ideedena, mis ei ole sündinud tühjalt kohalt: «Enamasti on selliste ideede taga isiklik vajadus midagi paremaks muuta või siis haridusteel omandatud teadmised, mis ajendavad oma valdkonda veelgi sügavamalt uurima.»

Varasematest voorudest on TTÜ taustaga olnud mitmed edukad meeskonnad nagu SmartLoadSolutions ja coModule.

Esitatud ideed lähevad nüüd eelhindamisele, misjärel valitakse aprilli alguseks välja parimate meeskondade TOP20, kes saavad osa investorvalmiduse eelkiirendist. Ekspertkogu ette astuvad 10 parimat oma ideed kaitsma 14. aprillil.

Prototroni eksperkogu liikmed on Priit Alamäe (Nortal), Jaak Raie (Tehnopol), Heiki Raadik (Swedbank), Jaanus Tamm (Defendec), Yrjö Ojasaar (Solon Partners), Andrus Oks (SmartCap), Margus Uudam (EstVCA) ja Madis Raukas (TTÜ).

2012. aastal Swedbanki, Tallinna Teaduspargi Tehnopol ja Tallinna Tehnikaülikooli poolt asutatud rahastu Prototron eesmärgiks on toetada alustavaid ettevõtjaid ja leiutajaid rahaliselt esimese töötava tootenäidise ehk prototüübi väljatöötamisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles