Päris- või libaralli: nafta on kallinenud kahe kuuga enam kui kolmandiku võrra (2)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pm

«Miks nafta hind ei pruugi enam tõusta?» «Miks tõuseb nafta hind eeldatust rohkem?» «Nafta hind võib kukkuda, võimalik, et väga kõvasti.» «Nafta hind on saavutanud põhja.» See on vaid väike valik majandusasjakirjanduses viimastel nädalatel ilmunud selleteemaliste artiklite pealkirjadest, mis näitavad, et ega analüütikutel ole eriti selget ettekujutust, milliseks võib nafta hind lähemas või kaugemas perspektiivis kujuneda.

Eile hakkas musta kulla hind pärast kaks päeva kestnud hinnalangust taas tõusma, sest Katari energeetikaminister ja OPECi eesistuja Mohammed Bin Saleh Al-Sada kinnitas, et naftakartell ja sellesse mitte kuuluvad naftatootjad on valmis kuu aja pärast (17. aprillil) kohtuma, arutamaks tootmise vähendamist.

Samas on ökonomistid üsna ühel meelel selles, et nafta hinna liikumise võti ei ole mitte niivõrd Saudi Araabia ja Naftat Eksportivate Riikide Organisatsiooni (OPEC) liikmesriikide käes, vaid pigem teisel pool Atlandi ookeani ehk Ameerika Ühendriikides.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles