Eesti parima toiduaine 2016 konkursi eilsel hindamispäeval tunnustati oma toidukategooria parima tiitliga seitset toodet, mis saavad õiguse kanda edaspidi pakendil konkursi hõbemärki.
Selgusid esimesed seitse Eesti parimat toiduainet
Kuigi algselt oli kavas kuulutada välja kuus võitjat, siis üllatuslikult pälvisid Valio Atleet Cheddar juust ja Farmi hapendatud täispiim piimatoodete kategoorias võrdse summa, mistõttu otsustati mõlemale omistada parim piimatoode 2016 hõbemärk, teatas toiduliit.
Parim kalatoode 2016 on Läätsa Kalatööstuse vinnutatud Saaremaa kilurümbad. Parimaks valmistooteks osutus Saarioinen Eesti toodetud Mamma Lotte lemmikampsud Hommehommikupuder. Felixi Lõhemajonees suitsulõhega tunnustati kastmete kategoorias parimaks. Pagaritoodete hindamisel tunnustas hindamiskomisjon kõrgeimate punktidega Eesti Leivatööstuse Rukkiräägu rukkileiba. Kondiitritoodete kategoorias omistati parima toote hõbemärk Gustavi astelpaju-toorjuusturullile.
Konkurssi korraldava toiduliidu juhataja Sirje Potisepa sõnul oli 47 toote maitsmine hindamiskomisjoni liikmetele suur väljakutse. «Ükski hindamisel osalenud toode ei tulnud konkursile õnne proovima – kõik tooted on tõesti maitsvad ja etteheiteid nende kvaliteedile on praktiliselt võimatu teha,» kinnitas Potisepp. Ta lisas, et 6. aprillil koguneval lõppžüriil saab olema keeruline valida hõbemärkide võitjate seast Eesti parim toiduaine.
16. märtsil maitseb hindamiskomisjon 41 toodet, et selgitada välja parim lihatoode, köögiviljatoode, magustoit ja muude toodete kategooria parim. Ühtekokku osaleb tänavusel konkursil 190 toodet, millest 103 on valminud Eesti suuremates toidutööstustes ning 87 Eesti erinevates piirkondades tegutsevates väikeettevõtetes.
Hindamiskomisjon koguneb kuldmärkidele kandideerivaid tooteid hindama 6. aprillil, väikeettevõtete parimad tooted selgitatakse välja 29. ja 31. märtsil toimuvatel hindamistel. Võidutooted kuulutatakse välja 22. aprillil Eesti toiduainetööstuse liidu X aastakonverentsil.