Indiat raputab sibulakriis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõuluvanadeks riietatud mehed jagasid täna Indias Amritsaris tasuta sibulaid.
Jõuluvanadeks riietatud mehed jagasid täna Indias Amritsaris tasuta sibulaid. Foto: SCANPIX

India peaministril Manmohan Singhil oli juba niigi raske multimiljoni dollarilise telekomiskandaali pärast. Nüüd sadas lisaks kaela üks maalähedasem häda: püstloodis tõusvad sibulahinnad.


Nimelt on sibul India jaeturgudel paari päevaga enam kui kaks korda kallinenud, hüpates 35 ruupialt 80 peale kilost. Mis on ajanud raevu tarbijad, kes niigi terve aasta toiduhindade inflatsiooni ja kütusehinna tõusu taluma on pidanud.

Sibulad on Indias poliitiliselt laetud.

Nii mõnigi valitsus on maksnud kõrget hinda selle eest, et pole suutnud selle tähtsa toidupoolise maksumust kontrolli all hoida.

Et hindu jahutada, lõi India valitsus eile alla sibulaimpordi lõivud – olles nädala alguses keelustanud selle mugula väljaveo riigist.

Juba ongi alanud sibulate sissemarss naaberriigist Pakistanist. Õigemini tagasimarss: üles ostetakse hiljuti piiri taha müüdud sibulaid.

Kuid kuigi hulgihinnad on hakanud langema, nõuavad jaemüügis domineerivad turu- ja kärumüüjad ikkagi rasket lisaraha.

Singhi büroo on läkitanud kirjad nii põllumajandus- kui tarbimisministrile, paljudes neil tungivalt astuda kõik mõeldavad sammud selleks, et sibul «taas taskukohaseks» muuta.

Rahvusvahelise toidupoliitika uurimise instituudi IFPRI Aasia osakonna direktor Ashok Gulati ütles, et hinna äkktõus tulenes tarnete nappusest pärast novembrikuised ootamatuid paduvihmasid, mis rikkusid saagi. Ning sellest, et maaklerid vajakajäämise pealt teenima tõttasid.

«Nad hakkasid alles siis kaevu kaevama, kui maja juba põles,» ütles Gulati. «Nad oleksid pidanud kaks kuud tagasi kaevu kaevama. Nad oleksid pidanud olema valvsad.»

Sibulakriis tabab valitsust valusal ajal, mil neid on halvanud mobiilside sageduslubade laotamise ümber lahvatanud furoor – korruptsioon tõi hinnanguliselt tõi kaasa 39 miljardi dollari maksuraha kaotuse.

India juhtiv majandusleht The Economic Times hoiatas oma juhtkirjas, et sibulakriis võib olla kõikide toiduhindade tõusu ettekuulutaja, viidates hilinenud vihmahooaja poolt tundlikele saakidele tekitatud kahjule.

Isegi kui sibulahinnad varsti taas langema peaksid, annab asetleidnu siiski valusasti märku sellest, kuivõrd suured on India põllumajanduse väljakutsed: tootmine jääb kasvavast nõudlusest üha kaugemale maha, mis omakorda hindu pidevalt ülespoole pressib.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles