Kogu tõde kartulikrõpsude ajaloost (1)

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dipikaste ja kartulikrõpsud.
Dipikaste ja kartulikrõpsud. Foto: Panther Media

Kartulikrõpsude ajalugu ulatub üle-eelmisesse sajandisse ning nende edu sai alguse esimesest hetkest, mil kokk neid klientidele pakkus.

Kartulikrõpsude leiutajaks peetakse afroameeriklast George Crumi, kes töötas 1860ndatel New Yorkis Moon Lake Lodge restoranis, vahendab Fox News. Kuna ta sai klientidelt kaebusi nätskete ja jämedate praekartulite üle, proovis ta korra kartulid eriti õhukeseks viilutada ning praadis neid, kuniks need muutusid kõvaks ja krõbedaks. Ta raputas kartulid soolaga üle ning serveeris neid restoranikülastajatele. Nende meeleheaks sündiski nõnda uus populaarne suupiste.

Crumi kartulikrõpse saatis edu ning mees avas peagi ka oma restorani nimega «Crumbs House», mille peamiseks hitiks olidki krõpsud. Toona ei lubatud mustanahalistel oma leiutiste eest patenti nõuda ning Crum ei avaldanudki selleks kunagi soovi. Seega läksid tema loodud kartulikrõpsud aja jooksul masstootmisse, ent tema taskusse ei toonud see sentigi.

Algselt säilitati kartulikrõpse puidust vaatides või klaasnõudes ning pakuti klientidele paberkottides, kuid sel viisil oli neil väga lühike säilivusaeg. Laura Scudder, kelle perele kuulus toona Monterey Parkis asuv kartulikrõpsutööstus, tuli 1926. aastal mõttele uuendada ka krõpsupakendeid. Ta lasi krõpsud pakkida vahapaberist sisemusega paberkottidesse, milles püsis toit kauem värskena ega purunenud nii kergesti.

1920ndatel hakkas müügimees Herman Lay kartulikrõpse toimetama ka Lõuna-Ameerika tarbijateni. Sealne edu aitas kartulikrõpse veel enam populariseerida ning tänu müügimehele sai Lay’s krõpsudest esimene edukalt turustatud kartulikrõpsude bränd. 1961. aastal ühines Lay’s snäkitootja Fritoga ning krõpsude edu jätkus.

Kuni 50ndate aastateni maitsestati krõpse ainuüksi soolaga. Iiri krõpsutööstuse Tayto omanik Joe Murphy arendas aga välja tehnoloogia, kuidas lisada krõpsudele tootmisprotsessi käigus erinevaid maitseaineid (sibula- ja juustupulber jm). See andis eeskuju ka teistele tootjatele. 1958. aastal tutvustas Pennsylvanias tegutsev Herr’s esimesena grillmaitseainega krõpse, mis on populaarsed tänapäevalgi.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles