Keskkonnainspektsioon võib sulgeda Rannarootsi vorstitööstuse

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maag Lihatööstuse tootmine Kirimäel. Pildil ripuvad keedusingid vorstitsehhis.
Maag Lihatööstuse tootmine Kirimäel. Pildil ripuvad keedusingid vorstitsehhis. Foto: Raigo Pajula

Keskkonnainspektsioon on alustanud haldusmenetlust Rannarootsi lihatööstuse vastu, sest viimase Läänemaal Kirimäel asuv tootmistsehh on aastaid rikkunud reovee puhastamise norme, kirjutab Lääne Elu.

Kui tööstus ei suuda reostust normi piiridesse vähendada, võib keskkonnaamet lihatööstuse tootmise peatada. «Aga kas see aitab?» ütles keskkonnaameti Hiiu–Lääne–Saare regiooni veespetsialist Anu Saue.

Saue on juba aastaid lihatööstusele kirju saatnud, sest ettevõtte puhastist väljuv vesi ei ole vastanud normidele. «Ei saa öelda, et nad midagi ei tee,» lausus Saue. «Mida olen nõudnud, seda on üritatud ka teha. Näiteks rasvapüüdjaga on tegeletud, ühte biotiiki on puhastuse tõhustamiseks paigaldatud õhutustorud.»

Keskkonnainspektsiooni Läänemaa osakonna juhtivinspektor Liina Simpson selgitas ajalehele, et praegu on käimas kaks menetlust: esimesega püütakse tuvastada, kas lähedalasuva Tõnu talu salvkaevu reostuse võib olla põhjustanud lihatööstus, teisega selgitatakse, kas ja kui palju ületab lihatööstuse reoveepuhastist väljuv vesi kehtestatud piirnorme. Menetlused pole omavahel seotud.

Lihatööstus peab inspektsioonile esitama heitvee normi piiresse viimise tehnoloogilise lahenduse ja ajagraafiku. Rannarootsi lihatööstuse tegevjuht Silver Kaur ütles, et tegevuskava on alles koostamisel. «Selle käigus peame suhtlema ka keskkonnainspektsiooniga, seetõttu ei ole praegu midagi konkreetset võimalik tegevuskava osas välja tuua,» lausus Kaur. «Küll saan aga kinnitada, et võimalikule lihatööstuse biopuhasti võimekuse küsimusele lahenduse leidmine on meie ülesanne ning seda me kindlasti ka teeme.»

Loe pikemalt Lääne Elust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles