Suur ülevaade: vaata, milliseid mobiile eestlased nüüd ja praegu tegelikult kasutavad

Aivar Pau
, tehnika.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mobiiltelefonid
Mobiiltelefonid Foto: JUSTIN SULLIVAN/AFP

Postimehe tehnikaportaal palus Eesti mobiilioperaatoritel taas jagada värsket infot, millised on praegu need telefonimudelid, millel on võrgus töötav SIM-kaart sees ja mida nende kliendid seega hetkel reaalselt enim kasutavad.

Selgub, et jätkuvalt sammub kõige jõulisemat võidukäiku iPhone oma kõikvõimalike mudelitega, kuid ühegi operaatori esikümnest ei puudu ka vanad head nuppudega telefonid nii Nokialt kui Samsungilt.

Tähelepanuväärne on ka see, et kasutatavuse tipust ei leia me ühtegi Microsofti Lumia seeria ega HTC telefoni. Välja on jäänud ka Samsungi ja Sony eelmise aasta lipulaevad S6 ja Z5, kuid täiesti esindatud on igati korralikud keskklassi või vanemad mudelid A5 ja Z1.

Ühel korral on edetabelisse jõudnud Huawei, ZTE ja LG mobiilid.

Mobiilsideoperaatorite võrkudes olevate mobiilide edetabelid koos kommentaaridega on järgmised:

ELISA

Foto: Internet
  1. Samsung Galaxy Core Prime (4G)
  2. Sony Xperia Z1 Compact (4G)
  3. Apple iPhone 5S (4G)
  4. Samsung Galaxy A5 (4G)
  5. Apple iPhone 4S (3G)
  6. Apple iPhone 5 (4G)
  7. Samsung E1200 (2G)
  8. Sony Xperia V (4G)
  9. Samsung Galaxy S5 (4G)
  10. Huawei P8 Lite (4G)

Elisa tooteturunduse osakonna juhi Mailiis Ploomanni kommentaar:

Elisa võrgus on tänase seisuga kõige populaarsemaks mudeliks Samsung Galaxy Core Prime. Vaatamata auväärsele esikohale moodustab see mudel siiski vaid napilt üle 2 protsendi kõikidest Elisa võrgus olevatest telefonidest, sest Elisa klientide seas on kasutusel lihtsalt niivõrd palju erinevaid mudeleid. Tänase seisuga on Elisa võrgus rohkem kui 2400 erinevat mobiiltelefoni mudelit.

Teise klientide meelistelefonina leiab Elisa võrgust Sony Xperia Z1 Compacti  ning kolmandana Apple iPhone 5Si. Mobiiltelefonide esikolmikust on näha, et Elisa mobiiltelefonide baas on väga nooruslik. Veidi alla poole Elisa klientide seadmetest - 38 protsenti - pärinevad aastatest 2014 kuni 2016. Samas on Elisa võrgus ka tõelisi klassikuid – üle 500 seadme on toodetud enne aastat 2000 ning kõige vanemad seadmed pärinevad lausa 1992. aastast. Näiteks pärineb 1992. aastast nn kohvriga mobiiltelefon Motorola 1000 ning aastast 1994 sellised telefonimudelid nagu Nokia 2010 ja Nokia 2110.

Mobiiltelefonide edetabeli esikümnest töötavad enamik – 8 mobiiltelefoni – 4G-võrgus. Eranditeks on ülipopulaarne kõnetelefon Samsung 1200, mis ongi nuppudega klassikaliselt lihtne ja armastatud seade ning omamoodi ikoontooteks on Apple 4S, mis on niivõrd kvaliteetne seade, et vajadust selle väljavahetamiseks pole.

Peamiseks põhjuseks, miks kliendid uuematele mudelitele üle lähevad aga ongi justnimelt soov kasutada 4G-internetti. Klientide vajadust kiire ja kvaliteetse internetiühenduse järele kinnitab ka fakt, et pea pooled kõikidest telefonidest töötavad juba täna 4G-võrgus - 38 protsenti. Kolmandik seadmetest kasutab 3G-võrku ning nuputelefonide kasutajaskond (ülejäänud kolmandik) on veel endiselt 2G-võrgus.

Heameel on populaarseimate seadmete esikümnes näha Sony Xperia V-d, mis pärineb aastast 2012 ning oli üks esimesi väga õnnestunud disainiga niiskuskindlaid nutitelefone.  Ja nagu on näha, siis  on nende telefonide omanikud veel neli aastat hiljemgi oma seadmega väga rahul.

Kõikidest Elisa võrgus olevatest seadmetest 44 protsenti on Android-operatsioonisüsteemiga, veidi üle 8 protsenti Apple iOSid ning Windows  operatsioonisüsteemi kasutab vaid 3 protsenti Elisa klientidest.

TELE2

Foto: Nokia
  1. Nokia 108 Dual
  2. Apple iPhone 5S
  3. Apple iPhone 6
  4. LG CK
  5. Samsung I9300
  6. Samsung E2530
  7. Apple iPhone 4S
  8. Nokia 2060
  9. Nokia 220
  10. Nokia C2-01

Tele2 esindaja Egle Merbachi kommentaar:

Kui vaadata era- ja ärikliente eraldi, siis ärikliendid eelistavad selgelt iPhone’i ning suur Nokia nuputelefonide populaarsus tuleb üldedetabelisse just erakliendi poolelt.

Kui aga vaadata ainult äriklientide kasutuses olevaid telefone, jagavad esimest ja teist kohta võrdselt iPhone 5S ja iPhone 6 ning kogu esikümnes kuulub Apple’ile tervelt neli positsiooni. Eraklientide puhul on populaarseim telefon Nokia 108 Dual ning kasutatavuselt teisel kohal on iPhone 5S.

Üldiselt kasvab nutiseadmete osakaal jõudsalt – Tele2 kliendid ostavad turu keskmisest sagedamini 4G-toega nutitelefone ning 4G võimekusega telefonid moodustavad tänavu juba 70 protsenti Tele2 esindustes müüdud telefonidest. Kuna selliste telefonide valik on aga väga lai ning klientide eelistused jagunevad väga paljude mudelite vahel, ei jõua paljud moodsad nutitelefonid seetõttu populaarseimate mudelite esikümnesse.

Et nuputelefonide valik on kitsam ning eakad kliendid kasutavad mobiiltelefoni aktiivselt, ei kao nuputelefonid kindlasti veel niipea edetabelitest. Samuti loobub järjest enam suurettevõtteid lauatelefonidest odavate nuputelefonide kasuks ning see aitab ka nuputelefonide suurele levikule kaasa.

TELIA

Foto: iPhone
  1. Apple iPhone 5S
  2. Apple iPhone 6
  3. Nokia 108
  4. Apple iPhone 4S
  5. Apple iPhone 5
  6. Nokia 206
  7. Sony Xperia Z1 Compact
  8. iPhone 6S
  9. Samsung Galaxy S4 Mini
  10. ZTE-G S202

Telia esindaja Raigo Neudorfi kommentaar:

Telia klientide poolt 10 kõige enam kasutatava seadme hulka mahtus sedakorda 3 nupu- ja 7 nutitelefoni. Võrreldes juuniga 2015 on toimunud üks põnev muutus – kui siis olid neli enim kasutatavat telefoni iPhone’i erinevad mudelid, siis nüüd on nende vahele end pressinud Nokia nuputelefon. Samas on väga jõuliselt edetabelis ülespoole liikunud iPhone 6 ja iPhone 6S.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles