Hiina Põhja-Koreale: laske inspektorid sisse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Satelliidipilt, millel näha tuumakompleksi ehitus Põhja-Koreas.
Satelliidipilt, millel näha tuumakompleksi ehitus Põhja-Koreas. Foto: SCANPIX

Hiina on astunud harukordse sammu ja palunud Põhja-Koread lubada rahvusvahelised tuumainspektorid oma objekte uurima.


Pyongyangi ainsa liitlasena on Peking keeldunud paariariiki novembrikuise Yeonpyeongi saare pommitamise eest avalikult kritiseerimast, kuigi surve seda teha oli suur.

«Me toetame tuumaenergia rahumeelset kasutust Põhja-Koreas, kuid nad peaksid respekteerima ka Rahvusvahelise Tuumaagentuuri (IAEA) õigust läkitada kuuepoolsete läbirääkimiste raames kohale oma inspektorid,» ütles välisministeeriumi pressiesindaja Jiang Yu.

Jiangi sõnad kõlasid pärast seda, kui New Mexico kuberner USAst Bill Richardson ütles Põhja-Koreast eraviisiliselt visiidilt naastes, et just seda Pyong¬yang oligi soostunud tegema.

«Üksikasjad on sellised, et nad lubavad IAEA töötajad [Põhja-Korea peamise tuumaobjekti] Yongbyoni juurde, et nad võiksid veenduda, et seal ei ole käimas kõrgrikastatud uraani tootmine, vaid et töö käib jätkuvalt rahumeelsetel eesmärkidel,» ütles Richardson.

Jiangi sõnutsi võttis Hiina Richardsoni kommentaare «arvesse».

«Olukord on jätkuvalt väga keerukas ja tundlik,» lisas ta ja kordas Hiina varasemat üleskutset, et kõik osapooled näitaksid üles vaoshoitust ja jätkaksid läbirääkimisi.

Edastades Põhja-Koreale tungiva soovituse IAEA inspektorid tagasi lubada – kel 2009. aastal lahkuda paluti – on Peking astunud poliitiliselt täiesti uue sammu.

Lõuna-Koreale samm aga muljet ei avalda.

«Pöördumine tehti alles pärast seda, kui Richardson oma sõnumi juba edastanud oli,» ütles üks Souli diplomaat.

Ka Richardson ise hoiatas, et Põhja-Korea on astunud alles esimese sammu. «Ma usun, et see on nende poolt oluline žest, kuid nad ei ole veel hakanud tuumarelvi demonteerima – austamaks 2005. aastal sõlmitud lepingut, milles tõotasid lõpetada kogu tuumarelvadega seonduva tegevuse,» ütles ta.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles