Jäätisetootja paneb maiusele napsumärgise

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Eesti jäätisetootjad kasutavad mitmete oma maiuste vürtsitamiseks veidi alkoholi ning on sellest ka toote nimes, pakendi kujunduses või tootekirjelduses teada andnud.

Ökojäätiste tootja La Muu andis sotsiaalmeedia vahendusel teada, et disainis oma alkoholi sisaldavatele jäätistele olulise hoiatusmärgi kirjaga «Ma ei sobi lastele, sisaldan alkoholi». See hakkab seisma kõikide nende jäätisesortide esikaanel, mis sisaldavad olulisel määral alkoholi.

Esimesena lähevad keelumärgid peale La Muu rummi-rosinajäätisele (sisaldab umbes 2 protsenti alkoholi) ja kirsijäätisele (1 protsent alkoholi) ning lähiajal vaadatakse ka ülejäänud jäätised üle.

Alkoholisisalduse märgistus La Muu jäätistel. Foto:
Alkoholisisalduse märgistus La Muu jäätistel. Foto: Foto: La Muu Facebook

Premia Tallinna Külmhoone AS tootearendusjuht Kaisa Karro sõnas, et Premia jäätiste hulgas on kaks jäätist, mille koostisesse kuulub alkohol. Need on «Vau» tootesarja jäätised «Hullutav rumm ja rosin» ning «Ahvatlev šokolaadi koorejäätis kirsi-brändiga».

«Mõlema jäätise nimetuses on alkohol ära mainitud, seega ei ole me vajalikuks pidanud, et seda asjaolu veel lisamärgistuse abil rõhutada. Samuti on alkoholisisaldus välja toodud toote koostist puudutavas tootekirjelduses, mida kõik huvilised saavad otse pakendilt lugeda,» kirjeldas Karro.

Lisaks on Premia importtoodete sortimendis Ekselence kaubamärgiga premium pulgajäätis, mille koostisesse kuulub liköör Riia Palsam. Ka selle toote nimetuses ja koostisosade loetelus on Riia Palsam ära mainitud ning toote pakendil on kujutatud äratuntavalt Riia Palsami pudel.

Balbiino sortimendis on Vana Tallinna jäätised, mis sisaldavad vähesel määral alkoholi ning vastavalt pakendi märgistuse määrusele on toote koostis ning alkoholisisaldus seal ka kirjeldatud. «Alkoholisisaldus üheliitrises Vana Tallinna jäätises on umbes 1 protsent ja pulgajäätises 0,5 protsenti, seega mitte enam kui keefiris või kaljas. Kaubamärgi Vana Tallinn kommunikatsioon on siiski suunatud täiskasvanutele,» ütles AS Balbiino turundusdirektor Enel Kolk.

Toidualase teabe ja pakendi märgistuse määruse järgi on pakendil teatud kohustuslikud andmed – toidu nimetus, netokogus ja etanoolisisalduse mahuprotsent, mis esitatakse müügipakendil samas vaateväljas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles