Hiinlaste käes on juba neljandik Eesti rahvusdomeenidest

Aivar Pau
, tehnika.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Internetikohvik Hiinas
Internetikohvik Hiinas Foto: JIANAN YU/REUTERS

Möödunud aasta lõpul alguse saanud .ee rahvustunnusega domeenide kokkuostmine  Hiina domeeniärikate poolt ei näita vaibumise märke ning nüüdseks on selle riigi esindajate käes juba ligi neljandik kasutuses olevatest Eesti URLidest.

Eesti Interneti Sihtasutuse andmeil oli eilse seisuga registreeritud kokku 116 741 .ee lõpuga veebiaadressi.  Hiina riigi alamad on neist endale registreerinud 27 035 domeeni, mis teeb osakaaluks 23,2 protsenti.

Välisriikidest teisel kohal on USA 1406 .ee veebiaadressi registreerimisega ning kolmandal kohal Saksamaa näitajaga 994.

Sihtasutuse analüüs on näidanud, et domainerid – domeene edasimüümise eesmärgil kokku ostvad inimesed – on tulnud siia tõesti pimesi kõike saadaval olevat omandama, näiteks on ära ostetud sellised «sisukad» domeenid nagu 1271.ee, 1272.ee 1273.ee; bbd.ee, ccd.ee, cce.ee; 4v.ee, 4f.ee, 4h.ee ja 4i.ee.

Alates 1. jaanuarist 2016 langes .ee domeeni hind 20 protsenti ning domeeni registreerimise tasu on sellest ajast alates vastavalt registreerimisperioodi pikkusele 7, 14 või 21 eurot. Näiteks on Soome rahvusdomeeni .fi ​ hind 12, Rootsi .se  8,5 ning Läti .lv 10 eurot. .eu hind täna on näiteks ca 4€.

Ühtlasi kaotati domeeni registreerimisel ära siinse kohaliku halduskontakti nõue ja lisati võimalus maksta PayPal Verifiedi kaudu.

See kõik tähendab, et serveriomanikud ei tohi enam usaldada Eesti tippdomeeni kui kellegi geograafilise asukoha kindlaks tegemise viisi. Näiteks ligipääsunimekirjades .ee lõpu kasutamine peaks kindlasti jääma eilsesse päeva.

Eesti Interneti Sihtasutus on tulu mittetaotlev organisatsioon ja mida rohkem on registreeritud domeene, seda väiksem ka kõigi jaoks hind.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles