Turismifirmade liit: majutusasutuste käibemaksu tõus pärsib turismi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viru hotell.
Viru hotell. Foto: Mihkel Maripuu

Eesti Turismifirmade Liit (ETFL) toetab valitsusele esitatud Eesti Restoranide ja Hotellide Liidu ettepanekut lükata majutusasutuste käibemaksu tõus edasi 2019. aastani, sest väheneva välisturistide arvu juures tähendab lisanduv maksukoormus juba järgmisel aastal Eesti turismisektorile suurt hoopi.

Liidu presidendi Külli Karingu sõnul algab kohe turismifirmade aktiivne müügiperiood 2017. aastaks ning paljud Eesti turismiettevõtted lähevad erinevatele välismaistele messidele eesmärgiga meelitada rahvusvahelisi reisiettevõtteid ka järgmiseks aastaks turiste Eestisse saatma, teatas ETFL BNS-ile.

«Maailmaturul on konkurents turismisihtkohtade vahel väga tihe ning meie suurenev majutuse käibemaks tähendab märgatavat hinnatõusu,» märkis Karing. «See vähendab olulisel määral Eesti kui sihtkoha atraktiivsust ja paneb suuri rahvusvahelisi reisikorraldajaid oma turistidevooge teistesse riikidesse ümber suunama.»

«Eestis ööbivate välisturiste arvu kolmeprotsendiline vähenemine eelmisel aastal on tõsiasi ja ka käesoleva aasta prognoos pole roosiline, ent tõeline haamer saabub maksutõusu korral järgmisel aastal,» selgitas Karing. «Kaotavad mitte ainult majutusasutused ja turismiettevõtted, vaid ka kaubandus ja teenindav sektor ehk kogu Eesti majandus. Seega toetab ETFL restoranide ja hotellide liitu nende palves käibemaksu tõstmine edasi lükata ja selle plaani mõjusid pikemalt analüüsida.»

ETFLi hinnangul vähendab valitsuse otsus tõsta majutusasutuste käibemaksumäära järgmisel aastal 9 protsendilt 14 protsendile turismiteenuste eksporti veelgi ning mõjub halvavalt seni kenasti kasvanud siseturismile – ja seda juba niigi langeva eksportturu tingimustes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles