Poola teeb tuulikutele tuule alla? (1)

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Konesko

Poola valitsus soovib kehtestada seaduse, millega nõuab uute turbiinide kauguseks kodudest, koolidest ja looduskaitsealadest vähemalt mastide kümnekordset kõrgust – mis teeks Bloombergi rehkenduste järgi ligikaudu 1,5 kilomeetrit.

Ühtlasi allutataks olemasolevad tuulepargid kontrollile iga kahe aasta tagant. Seadus kergitaks tuuleparkide aastased kulud nende praeguse arvu juures 150 miljoni zloti tasemele (37,6 miljonit dollarit).

Valitsuse eesmärk on teha tegemist tõusvate elektriarvetega riigis ning võimaldada kogukondadel võidelda arendajate huvidega.

«Tuulelobi» on tagajalgadel ning rõhutab, et reeglid lämmatavad arengu ning jätavad Poola ilma puhtast energiaallikast.

Valitsuse sõnutsi häirib neid, kuidas tuuelparkide tulv kogukondade ja investorite vahel konflikti õhutab.

Samuti üritab valitsus kärpida taastuvenergia subsiidiume ning toetada söetööstust selle raskustes.

Poola valitsuses gaasi- ja elektrivõrkude eest vastutav ametnik Piotr Naimski ütles eile, et riik peab rakendama strateegia, kus taastuvenergia konkureerib söejaamadega ilma subsiidiumiteta.

Ta tahab tuuleenergia selle praegustest eelistest söe ees ilma jätta.

Läinud aastal kerkis Poolasse tuuleparke nagu seeni pärast vihma – arendajad paigaldasid ülepeakaela 1,26 gigavati jagu tuulikuid. Hoogu andis neile teadmine, et võimule tuleb uus valitsus, mis muudab riiklike toetuste korda ning nõuab arendajatelt toetuste taotlemiseks oksjonitel osalemist.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles