Inimesed viskavad ära üle 1,3 miljardi tonni toitu aastas, samas kui Maa loodusressursid kiiresti kahanevad, rõhutas maailma looduse fond (WWF).
Fond: aastas visatakse ära üle miljardi tonni toitu
«ÜRO toidu- ja põllumajandusorganisatsiooni andmetel visatakse praegu 31 protsenti toiduainetest lihtsalt ära,» märkis fond. Seejuures on maailmas 795 miljonit pidevas näljas elavat inimest.
Kõige rohkem toitu viskavad ära eurooplased ja põhjaameeriklased. Toit rikneb tihti veel enne, kui see tarbijani jõuab - ladudes, poeriiulitel, transportimisel jne.
Loodusteadlased märgivad, et põllumajanduskultuuride kasvatamiseks kasutatakse juba rohkem kui poolt planeedi põllunduseks kõlbulikust maast, kihk mereandide järgi on toonud aga kaasa paljude kalaliikide arvukuse vähenemise.
WWF pakub katastroofi vältimiseks «Maa tunni» raames vähendada pooltoodete tarbimist ning pöörata tähelepanu kohalikele ja hooajatoiduainetele, eriti taimetoidule. See on vajalik toidu valmistamiseks kuluva aja, ressursi ja energia vähendamiseks.
Fond tegi ka ettepaneku ökoloogilise sertifitseerimise süsteemi kehtestamiseks. See võimaldaks luua tingimused ökoloogiliselt ohutu toodangu valmistamiseks ja tootmise korraldamiseks, mis vastaks seaduste ökonõuetele, mis peavad tagama tarbijate ohutuse ja tervise ning keskkonnakaitse.