Eesti trükitööstur kavatseb hääbuval raamatuturul raha teha (2)

Andres Reimer
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väiketiraažide trükikoja DiPri juht Andrus Reinsoo näitab tootmisliini moodulit, kus raamat õigesse mõõtu lõigatakse. 
Trükimasin.
FOTO: JAANUS LENSMENT/POSTIMEES
Väiketiraažide trükikoja DiPri juht Andrus Reinsoo näitab tootmisliini moodulit, kus raamat õigesse mõõtu lõigatakse. Trükimasin. FOTO: JAANUS LENSMENT/POSTIMEES Foto: JAANUS LENSMENT/POSTIMEES

Neli aastat tagasi trükikoja Uniprint venelastele müünud ja trükiärist lahkunud Andrus Reinsoo käivitas väiketrükiste turuniši täitmiseks Euroopas ainulaadse tehnoloogiaga Canoni digitükikoja.

Tallinna Raamatutrükikoja allüürnikuna tegutsev digitrükikoda DiPri lubab lühikese tähtajaga trükkida kliendile kasvõi ühe raamatu, kuid optimaalne tiraaž on kuni 300 eksemplari. «Varem, kui juhtisin Uniprinti, tundus digitrükk mulle asendustegevusena, kuid praegu olen veendunud, et just varem tegelesin hääbuva tehnoloogiaga,» ütles Reinsoo.

Praegune digitehnoloogia pakub ofsettrükiga võrdväärset kvaliteeti, mis võimaldab Reinsoo sõnul kaasas käia Eesti turuga, kus lausa vastandlike huvidega kliendigruppe on palju, kuid üksikud tiraažid seevastu väikesed.

Kümmekonna meetri pikkune tootmisliin, mis maksab ligi pool miljonit eurot, koosneb veebipõhiselt käivitatavast Canoni printerist, trükise liimköitjast ja automaatsest lõikurist. Ajakirjaniku külaskäigu ajal kulus arvuti klahvile vajutamisest vaid üks minut, kui masin lükkas välja Tõnu Õnnepalu esikromaani «Piiririik» müügivalmis eksemplari.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles