Investor: Kreeka, Iirimaa ja Portugal loobugu eurost

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maakler novembris Lissabonis. Portugali peetakse kõrge võlataseme tõttu järgmiseks eurotsooni maaks, mis ELi ja IMFi sekkumist võib vajada.
Maakler novembris Lissabonis. Portugali peetakse kõrge võlataseme tõttu järgmiseks eurotsooni maaks, mis ELi ja IMFi sekkumist võib vajada. Foto: SCANPIX

Kreeka, Iirimaa ja Portugal peaksid eurotsoonist lahkuma, kui nad ei suuda oma võlataset ohjeldada, teatas täna maailma suurima võlakirjafondi PIMCO tippjuht.

«Ilma oma valuutata ei suuda Kreeka, Iirimaa ja Portugal oma jalgadele maanduda,» ütles Münchenis PIMCO võlakirjade portfelli juhtiv Andrew Bosomworth intervjuus ajalahele Die Welt. «Ma ei eelda, et kasv taastub viisil, mida ennustavad Rahvusvaheline Valuutafond ja EL.»

Eurost loobudes saaksid võlakriisi sattunud riigid muuta ekspordi suurendamiseks oma valuutakurssi ja seeläbi saavutada võlgade tasumiseks vajalik majanduskasv, vahendas AFP ta investori sõnu. Kui majandus taas tõusule pöörab, võiks EL nad ühisvaluuta rüppe tagasi võtta.

Belgia, Itaalia ja Hispaania on Bosomworthi arvates võimelised oma võlakriisiga hakkama saama eurotsooni liikmeks jäädes. Samuti ennustas ta, et varem või hiljem võetakse kasutusele ühine eurotsooni võlakiri, millele näiteks Saksamaa ja Prantsusmaa on vastu, sest see muudaks laenamise neile kallimaks.

Mõtet, et riigid võiksid euroalast lahkuda, on välja käidud korduvalt pärast seda, kui Kreeka aasta eest sügavasse võlakriisi sattus. Paljud majandusteadlased aga ütlevad, et sellega kaasnev kallim laenamine muudaks säärase sammu astumise vähetõenäoliseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles