Laenuandjad sunnivad Läti pensionide kallale

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti pensionär.
Läti pensionär. Foto: AFP / Scanpix

Homme kiidab Läti parlament heaks tuleva aasta riigieelarve, kuid peab kohe hakkama seda ka parandama, et kuludest veel rahvusvaheliste laenuandjate nõutud 50 miljonit latti ehk 1,1 miljardit krooni kärpida.

Lõunanaabrite valitsusel ei õnnestunud Rahvusvahelist Valuutafondi (IMF) ja Euroopa Komisjoni veenda, et seni plaanitud meetmed eelarvesse lisaraha toovad, mistõttu nõuavad laenuandjad eelarvepuudujäägi vähendamiseks uusi garantiisid, vahendab Läti majanduslehe Dienas Bizness venekeelne võrguväljaanne päevalehte Diena.

Selle nõutud 50 miljoni lati leidmiseks tuleb valitsusel minna tuleva aasta eelarvest 33,4 protsenti moodustava sotsiaalvaldkonna kulude kallale. Mitteametliku info kohaselt on üheks võimalikuks kärpeallikaks pensionid, täpsemalt pensioni juurdemaksete muudatused ning tulumaksuga mitte maksustatava penisoniosa vähendamine.

Praegu on IMFi andmetel tulumaksuvaba pensioni määr 165 latti (3640 krooni), mis on viis korda kõrgem palgasaajate 35 latisest (772 krooni) tulumaksuvabast miinimumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles