Kauppalehti: Nokian Renkaat võitis rehviteste pettusega

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome rehvifirma Nokian Renkaat toodetud rehvid on võitnud hulgaliselt teste, kuid ajakirjanike käes olev firma töötajate kirjavahetus näitab, et võidud pole päris ausalt saadud.
Soome rehvifirma Nokian Renkaat toodetud rehvid on võitnud hulgaliselt teste, kuid ajakirjanike käes olev firma töötajate kirjavahetus näitab, et võidud pole päris ausalt saadud. Foto: nokiantyres.com

Helsingi börsil noteeritud rehvivalmistaja Nokian Renkaat on aastaid manipuleerinud rehvitestide tulemusi, saates testifirmadele spetsiaalselt selleks otstarbeks valmistatud ja parandatud omadustega rehve, kirjutab Kauppalehti.

Kauppalehti on kätte saanud ettevõtte töötajate vahelise e-kirjavahetuse, mis paljastab, et Nokian Renkaat on manipuleerinud testitulemustega aastaid. Manipuleerimine algas eelmise tegevjuhi Kim Grani ajal ning pole ajalehe andmetel päriselt lõppenud ka 2014. aastal tegevjuhi ametisse asunud Ari Lehtoranta ametiajal.

Lehtoranta möönab ajalehele kaudselt varasemat manipuleerimist, kuid kinnitab, et enam nii ei tehta. «Varem on olnud igasugust käitumist, sest nii mõnigi konkurent on aja jooksul lõhki läinud. Meiegi oleme aastate jooksul valinud rehve ja jälginud, et õiged rehvid jõuaks testidesse,» ütles ta ajalehele. «Nüüd ostavad testide kirjastajad rehvid kauplusest. Me isegi ei tea, kust nad ostavad, nii et tulemuste manipuleerimine on täiesti võimatu.»

Põhja-Soomes Ivalos asuva autode ja rehvide teste teostava ettevõtte Test World tegevjuhi Jukka Antila sõnul hangitakse rehvid siiski tootjalt, kui tahetakse testidesse lisada tuleva hooaja rehve, mis pole veel jaemüüki jõudnud. «Hiljem siiski rehve kontrollitakse, kui need juba müügil on. Mõneprotsendiline vahe testirehvi ja poerehvi vahel on aksepteeritav,» rääkis ta. «Kui aga vahe testirehvi ja poerehvi vahel on liialt suur, küsime tootjalt selgitust.»

Kauppalehti uurimise tulemusel on selgunud, et Nokian Renkaat saatis rehvitestidele spetsiaalselt selleks otstarbeks toodetud erirehve. Nende erirehvide, mille ainus eesmärk oli test ära võita, masstootmine oleks olnud liiga kulukas ja kahjumlik. Kui aga testides prooviti poest ostetud seeriarehve, olid Nokiani tulemused keskpärased.

Ajaleht kirjutab, et aastate jooksul on teste ja nende võitmist peetud üheks tähtsamaks asjaks ettevõttes, sest testivõidud toetavad tublisti müüki. Arendusosakonnale on koguni jagatud testivõitudest olenevalt aktsiaoptsioone, nii et testivõidu tulemusel kasvav müük ja selle abil tõusev aktsiakurss on töötajaid otseselt testitulemusi manipuleerima motiveerinud.

«Meie peale karjuti kui võitu ei tulnud. Kui jälle õnnestusime, laiendati meie optsiooniprogrammi,» vahendab ajaleht üht manipuleerimises osalenud töötajat.

«Mingeid selgitusi ei kuulata, kui testivõitu ei tule. Venemaa ja testid on börsiväärtuse tõusu ja rehvide hinna toetamise koha pealt eriti tähtsad asjad,» summeerib Kauppalehti ettevõtte eelmise tegevjuhi aegse suhtumise.

2008. aastal alla kümne euro maksnud Nokian Renkaat aktsia on praeguseks tõusnud üle 30 euro. Samuti on kasvanud ettevõtte makstavad dividendid, 0,5 eurolt 1,5 euroni aktsia kohta.

Täna kaupleb Nokian Renkaat aktsia 6-8 protsenti allpool eilset taset.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles