Eesti Energia: 30 dollariline barrelihind on kriitilise piiri lähedal

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andri Avila.
Andri Avila. Foto: Peeter Langovits

Eesti Energia teatel on praegune nafta hinnatase 30 dollarit barrel firmale kriitilise piiri lähedal, aga 50 dollarini barrel ei jõua ettevõtte prognoosi kohaselt nafta hind ka 2020. aastaks.

Eesti Energia teatel on elektrituru tulevikutehingute hinnad praegu alla 30 euro taset ning pigem langevas kui kasvavas trendis, turul on endiselt ka suur volatiilsus. Naftahindade tulevikutehingute hind on veidi parem kui elektril ja trend on tõusev, ehkki vähesel määral. «Aastaks 2020 me siiski 50 dollarini barrel välja ei jõua,» ütles Eesti Energia finantsdirektor ja juhatuse liige Andri Avila täna pressikonverentsil.

«Nende hindade puhul, mida me sel aastal näeme – 30 dollarit barrel – oleme kahtlemata surve all,» ütles Avila BNSile. «Need on selgelt madalad ja väga pikaajaliselt selliste hindadega elada ei ole võimalik. Kui oskaks seda öelda, mida turud teevad, siis oleks kuskil mujal ja oleks miljardär, seda teadmist pole meil kellelgi.»

Avila sõnul poleks 40 dolariline barrelihind samuti tase, kus Eesti Energia pikaajaliselt olla tahaks. Aga sellisel juhul tuleks energiakontsern toime, märkis ta.

Eesti Energia jaoks on maailmaturu naftahinna tasuvuspiir erinevate tehnoloogiate puhul umbes 30 dollarit barrel, sõnas Avila. «Vanal Enefit 140-l on see natuke kõrgem, uuel 280-l natuke madalam, aga umbes sealkandis kriitiline piir on.»

Avila kinnitas, et ettevõte on jätkuvalt kriitilisele piirile väga lähedal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles