Börsilanguse oluline põhjus: naftariikide reservfondid müüvad aktsiaid

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maailma suurim reservfond, mahuga 700 miljardit eurot, on Norral. Norra rahandusminister Siv Jensen (vasakul) ja peaminister Erna Solberg pressikonverentsil.
Maailma suurim reservfond, mahuga 700 miljardit eurot, on Norral. Norra rahandusminister Siv Jensen (vasakul) ja peaminister Erna Solberg pressikonverentsil. Foto: Larsen, Hakon Mosvold/AFP

Globaalse aktsialanguse üheks oluliseks põhjuseks võivad olla naftariikide reservfondid, mis vähendavad massiivselt oma aktsiapositsioone.

Juhul kui nafta hind jääb 30-40 dollari vahemikku barrel, võivad naftariigid oma reservfondidest (Sovereign wealth funds) välja viia 404,3 miljardit dollarit, vahendab Bloomberg. Nende fondide portfellides olevate börsil noteeritud ettevõtete aktsiate väärtus langeb ilmselt 2,64 triljoni dollarini võrrelduna 3,04 triljoni dollariga 2015. aasta lõpus, kirjutas Las Vegases asuv reservfondide instituut (Sovereign Wealth Fund Institute) täna saadetud raportis.

Võrreldes eelmise aastaga raha väljaviimine ilmselt kahekordistub, ennustab instituut.

Varasematel aastatel, mil nafta hind kerkis 100 dollarini barrel ja kõrgemale, kasvasid headel aegadel seitsme triljoni dollarini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles