Financial Timesi sõnameistritelt: Frexit, Borxit

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Boris Johnson.
Boris Johnson. Foto: express.co.uk

Suurbritannia «Brexit», kas see siis toimub või mitte, võib inspireerida veel paljusid Euroopas samuti suurema suveräänsuse suunas sihte seadma.

Nagu ütles intervjuus Financial Timesile Prantsuse Rahvusrinde asepresident Florian Philippot (34), näitaks Briti rahvahääletus isegi «jäämist» pooldava tulemuse puhul, et «arvukas vähemus normaalseid britte on selle vastu.»

Poliitiku hinnangul on Euroopa Liidu tihedama integreerimise vaidlustamine saanud Euroopas «tabuks. Mida rohkem me sellest räägime, seda rohkem inimesi selle vastu hääletab.»

«[Seda] lihtsalt seetõttu, et inimesed saavad sellest rohkem teada ning taipavad, kuivõrd ebademokraatlik see on ning kuivõrd suurel määral see sünnitab julgeoleku vallas nõrkust ja mitte tugevust,» jätkas Philippot, kelle erakond on lubanud korraldada «Frexiti» referendumi kuue kuu jooksul pärast võimalikku võimuletulekut Prantsuse tuleva aasta presidendivalimistel.

Rahvusrinne on järjepidevalt kogunud suurima häältesaagi nii kohalike kui europarlamendi valimiste avavoorudes alates aastast 2014.

***

Financial Timesi kolumnist Robert Shrimsley kirjutas lühinäidendi teemal «David Cameron sondeerib Brüselisse sõidu eel Londoni linnapead Boris Johnsonit».

Killuke näidendist:

Boris Johnson: Hei, Dave. Tulid Brexitist rääkima, onju?

David Cameron: Ei, Boris. Ma tahaks pigem ikka Borxitist juttu teha.

Boris Johnson: Borxit?

David Cameron: Oled sa Sees või Väljas? Mul on teada vaja, kus sa rahvahääletusega seisad.

Boris Johnson: No appikene. Kus ma seisan? Siin ma seisan ja teisiti ei saa. Nagu Laios teel Teebasse. Ma näen sust läbi, vana.

David Cameron: Boris, äkki sa ütleks otse mida plaanid?

Boris Johnson: Vir sapit qui pauca loquitur.

***

«Ma ootan ära, kuni peaminister oma diili teeb, ning siis hüppan ma aialt maha kõrvulukustava aplombiga,» ütles Boris Johnson BBC eetris 14. veebruaril. «Mis iganes juhub, minult kuulete te palju. Ja teil pole jäänud kaua oodata.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles