Nõukoda: majanduskasvu tõstmiseks on vaja kogu valitsuse koostööd (8)

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Huik / Postimees

Justiitsministri õigusloome nõukoda kiitis eilsel istungil heaks Eesti konkurentsivõimet sarnaselt julgeolekule laiapindselt käsitleva raporti «Konkurentsivõime 2.0» raporti. 

Ühtlasi jõudis nõukodu seisukohale, et Eesti majanduskasvu tõstmiseks on vaja kogu valitsuse koostööd, teatas justiitsministeeriumi pressiesindaja. Raportis sisaldub 70 ettepanekut, mis jaotuvad tööjõumaksude, ettevõtluskeskkonna ja õigusliku regulatsiooni vallas eesmärgiga parandada konkurentsivõimet.

«Eesti majandusarengu ja SKP tõstmise seisukohalt on riigi konkurentsivõime kõige olulisem. Selleks, et konkurentsivõimet tõsta, on oluline, et valitsus käsitleks seda teemat laiapindselt ja ühtselt,» ütles justiitsminister Urmas Reinsalu. «Jõukuse kasv tuleb sellest, kui inimestel on võimalik rohkem tööd teha ja see töö on produktiivsem,» lisas ta.

Selleks, et majanduskasvu tõsta, tuleb raporti järgi keskenduda neljale olulisele valdkonnale. Esiteks on Eestis praegu liiga kõrged tööjõumaksud ja sotsiaalmaksule tuleb kehtestada lagi. Teiseks on vaja luua võimalused paindlikeks töösuheteks. Kolmandaks peab riik tõmbama kokku bürokraatiat ja vähendama ettevõtjate halduskoormust. Neljandaks peab riik toetama ausat ettevõtjat ja tema omandit ehk tagama neile õiguskaitse.

Nõukoja esimees Jüri Raidla rõhutas kohalikele omavalitsustele kardinaalselt paremate maksunduslike võimaluste loomist ettevõtluse soodustamiseks ja edendamiseks. «Eestis ei ole ühtegi ruutmeetrit maismaad, mis ei oleks hõlmatud kohalike omavalitsustega. Eesti majanduskasvu taastamine ilma kohalike omavalitsuste motiveerimiseta on unistus, millele ei ole antud täituda,» nentis ta.

Samuti on Raidla hinnangul kohalikele omavalitsustele adekvaatse ettevõtlusega seotud maksundusliku motivatsiooni loomine oluline instrument võitluseks korruptsiooniga.

Majanduskasvu edendamiseks tuleb luua eraldi tegevuskava. Raportile on andnud sisendi ettevõtjate esindusorganisatsioonide, advokatuuri, rahandusministeeriumi ning majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi esindajad.

Justiitsministri õigusloome nõukoja esimees on vandeadvokaat Jüri Raidla. Nõukotta kuuluvad vandeadvokaat Allar Jõks, õigusteadlane Lauri Mälksoo, Tartu ülikooli õigusteaduskonna dekaan Jaan Ginter, õiguskantsler Ülle Madise, endine riigikontrolör Mihkel Oviir, kaubandus-tööstuskoja juhatuse esimees Toomas Luman, maksumaksjate liidu juhatuse liige Lasse Lehis, tööandjate keskliidu esindaja Valdo Kalm, notarite koja esindaja Priidu Pärna ja poliitikauuringute keskuse Praxis juht Annika Uudelepp.

Nõukoda koguneb vajaduse järgi. Nõukoja tööd ei tasustata ja tehniliselt korraldab seda justiitsministeerium.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles