Mida tähendab märk A+++ pesumasinal?

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Energiaklass A sai juurde plussmärgid.
Energiaklass A sai juurde plussmärgid. Foto: Euroo Komisjon

Edaspidi võib külmkapi või pesumasina soetamisel ostja kokku põrgata tähistega A+, A++ ja A+++, mis peaksid andma märku ostetava masina energiasäästlikkusest.

Seni on külmikute ja pesumasinate energiatarvet iseloomustavad tähised mahtunud skaalale A-st G-ni. Selline skaala pandi paika 1990. aastatel, kuid tänaseks on kodumasinate tootjad teinud nii palju edusamme, et 90 protsenti turulolevatest masinatest saavad uhkeldada A-klassiga.

Võimaldamaks tarbijal siiski külmikuid, pesumasinaid ja nõudepesumasinaid energiatarbimise alusel eristada, otsustas Euroopa Komisjon seni kõige energiasäästlikumaid masinaid tähistavale klassile A lisada plussid.

Kõige kõrgemaks klassiks on seega alates selle nädala esmaspäevast A+++ ja see tähendab, et külmkapp kasutab 30-60 protsenti vähem elektrit kui lihtsa A-klassiga külmik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles