Suurbritannia – suur ka muusikapiraatluse poolest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Muusika kuulamine.
Muusika kuulamine. Foto: SCANPIX

Britid on tänavu ebaseaduslikult allalaadinud üle miljardi laulu, abi pole olnud ka uutest autoriõiguse kaitse seadustest.


Saareriigi plaadifirmade esindaja BPI andmetel valivad muusika hankimiseks regulaarselt «piraatlikud» võtted 6-8 miljonit inimest. Arv on sama kui mullu.

Ligi neljandik Harris Interactive’i uuringuga kaetud 16- kuni 54-aastastest isikutest ütlesid, et laevad partnerlusel põhinevate failivahetusvõrgustike kaudu all keskmiselt 8 muusikapala kuus. ITunes’i või Amazoni kaudu ostab ametlikult digitaalsalvestisi 41 protsendi küsitletutest.

Veel 16 protsendi võrra lisandub inimesi, kes kasutavad selliseid «uusi ja arenevaid» piraatlusvorme nagu näiteks Rapidshare ja Megaupload.

BPI sõnutsi laeti tänavu ebaseaduslikult alla kolm neljandikku kogu muusikast.

«Piraatlus on inimestele nii sügavalt sisse harjunud, et sellest on kujunenud justkui tavakäitumise vorm,» ütles Harris Interactive’i uuringujuht Steve Evans.

Kui leiboristlik valitsus oma viimastel päevadel digitaalmajanduse seaduse vastu võttis, äratas see meedias tohutut tähelepanu ja tekitas ka poleemikat, kuna paljude arvates kehtestati failide vahetuselt tabatud isikutele liiga karmid sanktsioonid.

Ilmselt rakendub seadus tuleval aastal, kui just kaks lairibateenuse pakkujat, BT ja TalkTalk, seda kohtus kummutada ei suuda.

BPI tegevdirektor Geoff Taylor väidab, et ülalmainitud uuringu põhjal võib selgelt näha, kui vajalikud karmid karistused tegelikult on, et «piraate» ümber õpetada. Viidates ühtlasi sellele, et seaduslike allalaadimiste hinnad on hakanud langema.

«Samas on kurb, et kuigi uuest seadusest niivõrd palju juttu on olnud, ei ole see seni eriti mõjunud,» ütles ta, tõdedes, et vahelejäämise pärast muretseb vaid 12 protsenti digiröövlitest.

«Meil on vaja palju tõhusamaid hirmutusvahendeid.»
Digitaalmüük katab tänaseks 99 protsenti Suurbritannia singliturust.

Taylor kutsus ühtlasi Google’it ja teisi otsingumootoreid üles seaduslike muusikateenuste linke oma tulemustes piraatlikest ettepoole tõstma.

Harrise andmetel otsib 80 protsenti inimestest ebaseaduslikke muusika allalaadimise võimalusi just otsingumootorite kaudu.

Peamiselt külastataksegi ebaseaduslikke saite tasuta muusika pärast, avastas Harris. Kolmandik ütleb, et nii on mugavam. Neljandik selgitab, et odavam.

Suur osa uurimuses osalenud inimestest olid aga teadlikud ka volitusteta saitidel varitsevatest ohtudest: viirustest, salvestiste halvast kvaliteedist ja pahavara põhjustatud pahandustest arvutis.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles