Inspektsioon: spämmist peab saama keelduda

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Spämm kipub tihtipeale isiklikku postkasti uputama.
Spämm kipub tihtipeale isiklikku postkasti uputama. Foto: Panther Media/Scanpix

Andmekaitse inspektsioon on saanud kaebusi, et ettevõtted kasutavad inimeste isiklikke e-posti aadresse otseturustuspostitusteks ehk spämmiks vaatamata inimeste soovile uudiskirjadest keelduda.

Elektroonilise side seaduse kohaselt tohib inimese kontaktaadressi kasutada otseturustuspostituseks ainult tema nõusolekul ja tal peab alati olema võimalus sellest keelduda. Reeglina lisatakse keeldumisvõimalus eraldi igale sellisele kirjale.

Ühe juhtumi puhul saatis internetis ostukeskkonda omav ettevõte oma klientidele (ka neile, kes olid avaldanud soovi uudiskirju mitte saada) teate, kus soovitati kontrollida oma e-poe konto seisu, kutsudes kliente üles ostukeskkonda sisse logima ja kontojääki ostudeks kulutama. Sisuliselt oli tegemist uudiskirjaga, mis teenis ettevõtte huvi mõjutada klienti ostma.

Saatja väitis, et tegemist oli lihtsalt klientidele saadetud teavitusega. Inspektsiooni arvates on tegemist varjatud spämmiga, mis on vormistatud kujul, nagu oleks tegemist kliendile olulise teabega ja seda tuleb taunida.

Inspektsioon tuletab meelde, et otseturustus on kontaktandmete kasutamine teabe edastamiseks elektroonilise side võrgu kaudu eesmärgiga tõsta isiku mainet ja edendada teenuste pakkumist. Inspektsiooni on seisukohal, et kui pakkumise saatmine edendab vähegi ettevõtja, poliitilise organisatsiooni või heategevusliku ühenduse tegevust, on tegemist otseturustusega.

Mõned ettevõtted kasutavad agressiivset võtet, kus saadetakse klientidele teenuse eest e-maili teel arve, mis lisatakse kirjale manusena. E-kirja väli ise on aga täis kõikvõimalikku reklaami. See näitab, et ettevõte oli hiilinud mööda nõudest võimaldada kliendil keelduda otseturustuspostitusest, sest arve saatmisest ei ole võimalik keelduda.

AKI kutsub ettevõtjaid austama klientide soovi otseturustusest keeldumisel ja loobuma agressiivsest reklaamist, mis ei ole kooskõlas seaduse põhimõtetega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles