Michal: valitsus peab naftahindade mõjule põlevkivisektoris reageerima (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristen Michal.
Kristen Michal. Foto: Jaanus Lensment

Erinevalt haridusminister Jürgen Ligist on majandusminister Kristen Michali hinnangul riigil vaja reageerida naftahinna languse mõjude leevendamiseks põlevkivisektoris.

"Oleme Ligiga selgelt eriarvamusel lahenduste vajaduses, eks ülejäänud valitsus valib siis poole, kas teeme üldse mingeid muutusi, et energeetika- ja põlevkivisektoris Eesti inimestel Ida-Virumaal aidata keerulistel aegadel hakkama saada või siis saab haridusminister enda juhtida ka energeetika, maksunduse, majandusarengu ning sotsiaalküsimused koos töötukassaga, sest miskipärast on viimased need, kes täna Ida-Virumaa ja ettevõtjatega uusi võimalusi otsivad," ütles Michal BNS-ile.

"Meie eksperdid on nädalaid rahandusministeeriumiga koos arvutanud ja lähinädalatel arutab töö tulemust ka valitsuskabinet, kuidas muuta maavarade kasutustasusid sõltuvaks maailmaturu hindadest. Selline maksusüsteem, mitte vaid hetkeks tehtav soodustus või erisus, on kindlasti ka ettevõtluse poolt oodatud ning aitab ka keerulistel aegadel hakkama saada," rääkis Michal.

"Kahtlemata ei muuda ükski meie tehtav muudatus nafta maailmaturu hinda, mis on kogu probleemi juurpõhjus ja mida kõik mõistavad, kuid püüame kindlasti ühes sektoris ja Ida–Virumaal keerulisel ajal luua võimalusi, et ettevõtjatel oleks lihtsam tööhõivet säilitada," lisas ta.

"Ühe näitena, rahastasime eelmisel aastal täiendavalt Ida-Virumaal tööstusparkide arenguid ning investeeringuid, et ettevõtjad saaks luua uusi töökohti. Narva tekkis eelmisel aastal nii erinevate meetmetega 500 uut töökohta, sel aastal samuti sadu ning suured investeeringud on alles ees, et aastaks 2019 oleks seal 4400 uut töökohta," rääkis Michal.

Endise rahandusministri ja praeguse haridusministri Jürgen Ligi sõnul ei saa valitsus reageerida naftahinna dramaatilisele kukkumisele tööstuspoliitika muutmisega ja sektori kehva olukorra tõttu ei kavatse valitsus veel põlevkivi tasuta ära anda.

"Arvamus, et valitsus saab reageerida naftahinna dramaatilisele kukkumisele, mida isegi erasektor ei näinud unes, mingisuguse tööstuspoliitikaga, see on absurdne," ütles Ligi valitsuse pressikonverentsil.

Rahandusminister Sven Sester kinnitas samuti, et maksusoodustuste loomine üldiselt pole kõige parem relv. "Kõige hullem on see, kui me ühel hetkel hakkame rääkima tööstuspoliitikast ja see koosneb ainult maksusoodustustest," ütles ta.

Olukorras aga, kus ettevõtete toodangu omahind on kõrgem kui maailmaturu hind, on Sesteri sõnul küsimus, et kas riigi pakutaval ressursil on enam väärtust ja kas see väärtus on samal tasemel, nagu riik täna ette näeb, küsides ressursitasu. Selleteemalised arutelud seisavad Sesteri sõnul valitsuskabinetil lähiajal ees.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles